Čaganka - Predpriprava na zimsko akcijo 2012

10.12.2012

V nedeljo, dne 9. decembra, se nas je skupinica jamarjev iz več jamarskih društev (JK Železničar, DZRJ Simon Robič in JKNM) namenila obiskati Čaganko. Naši gostje so si predvsem želeli izkusiti slast čaganskega blata, naš načrt pa je bil, da jih čim bolj otovorimo s hrano in različnimi potrebščinami, ki jih je bilo potrebno znositi do bivaka v Severnem rovu.

Dan se je začel odlično. Šini me je poklical že ob 8.30 uri zjutraj (pogledal sem čez okno, a nisem videl prašičev leteti) in tudi ostali so se kmalu zbrali, tako da smo se ob že 9. uri odpeljali proti Beli krajini. Na poti smo uživali v pravi snežni idili in tudi sonce ni skoparilo s svojimi žarki. Skoraj bi se raje odločil za obisk kakšne gore, ampak čakalo nas je delo. Ko sva s Šinijem z lado pripeljala do zadnjega ovinka pred križiščem glavne ceste z odcepom proti Čaganki, sva oba stegovala vratove in upala, da bo cesta po nekem čudežu splužena. Seveda je bil na mestu, kjer bi morala biti cesta, meter in pol visok snežni zamet. Zato sta Matjaž in Alen prijela lopate v roke in začela z odmetavanjem, Šini pa je pel hvalnice ladi, kako je prejšnji dan po Kočevskem rogu prebijal še dvakrat višje zamete. Prišel je čas odločitve in lada je zagrizla v sneg, besno migala in ritala, a na koncu obupala po petnajstih metrih. Celo Šini je moral priznal premoč naravi in v koloni smo nato otovorjeni zagazili proti Čaganki. Za dva kilometra poti smo porabili skoraj 40 minut, kar priča o višini snežne odeje, v zametih tudi do višine enega metra.

Zimska idila na Poljanski gori.

Pred vhodom smo se razdelili v več skupin (na hitre in manj hitre) in se odpeljali proti Severnem rovu, kamor smo prestavili bivak iz Južnega rova. Po poti sem sproti še napeljal kabel za jamski telefon od Akustične dvorane do bivaka in naprej do Game Ovra. V bivaku smo počakali še na ostale člane ekipe in zložili ter popisali vso prinešeno opremo in hrano. Sedaj je bivak pripravljen za večdnevno akcijo. Potrebujemo samo še nekaj armafleksov in če je kdo lastnik starega armafleksa, ki ga ne potrebuje, naj mi piše na klubski e-mail naslov.

Novi bivak v Severnem rovu.

Odmor za zasluženo malico.

Po ritualni kavi so se naši gostje iz JK Železničar odpravili še do dna Game Ovra, mi pa smo še malo povečali spalne površine v bivaku. Ko so se železničarji vrnili iz Game Ovra smo Jasno, Aljošo in Marka napotili proti izhodu, mi pa smo si privoščili še eno kavico. Počasi so se iz bivaka odpravili še Šini, Mojca in Boštjan, med tem ko smo se Tico, Matjaž in jaz odločili še malo počakati v bivaku. Naenkrat zaslišimo kričanje Šinija in hitro smo odšli proti Akustični dvorani, saj nas je skrbelo, da se je kaj zgodilo. Tam nam je Šini povedal, da so prvi trije plezali namesto po štriku v Akustični dvorani, v kaminu v Južnem rovu. Tam sta jih čisto po naključju našla Boštjan in Mojca, ki sta si hotela še malo ogledati Južni rov. Na srečo se je končalo brez zapletov, samo meni je ostal grenak priokus, ker jim nisem dal merilne opreme, saj se sam že kar nekaj časa odpravljam izmeriti ta kamin.

Na koncu naj vas še enkrat spomnim na božično-novoletni tabor Čaganka, ki bo potekal med 26. in 30. decembrom. Vsi, ki bi si želeli sodelovati na akcijah se prijavite na moj elektronski naslov.

Pomoč pri odpenjanju zamrznjene opreme.

Na akciji smo sodelovali: Irena Košir, Alan Bizjak, Marko Žnidaršič, Mojca in Boštjan Vrviščar (JK Železničar), Matjaž Božič (DZRJ Simon Robič), Matija Gašperšič, Damijan Šinigoj in Klemen Mihalič (JKNM).

Novice

13.6.2012

Kačna jama

20.1.2012

Mišnice [3]

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2011

› 2010

› 2009

› 2008