Čaganka – jamarski tabor 2012

7.5.2012

Bližal se je prvi maj, s tem pa tudi zaključek tečaja ter klubski izpit za naziv Jamar pripravnik, zato smo, tako kot lani, organizirali prvomajski jamarski tabor. Lokacija tabora je zopet pripadala okolici pred jamo Čaganko, saj se v njeni bližini nahaja jama Stropnica, ki je primerna za izvedbo izpitov.

Pogled na lepo postavljen tabor.

S postavitvijo tabora smo pričeli v soboto dopoldne, kljub sončni ter vroči napovedi smo postavili klubski šotor ter napravili zajetno zalogo drv. Tekom dneva smo s tečajniki utrjevali znanje za nedeljski izpit, nekateri izmed njih so se spustili v vhodne dele Čaganke, drugi smo se lotili iskanja ter izkopavanja novih jam, vsi skupaj pa smo uživali v lepem vremenu in dobri družbi.

Priprave na spust v novo jamo.

V prekrasno nedeljsko jutro smo se zbudili ob zvoku dveh motornih žag, prebudili pa šele, ko smo podvojili kurilno zalogo. Izpit, ki ga je vodil Mihael Rukše, je potekal v jami Stropnica, kjer so se tečajniki preizkusili v vrvni tehniki, zunaj jame pa so poleg plezanja po lestvicah in teoretičnega izpita pokazali še znanje o prvi pomoči, dokumentiranju jam ter uporabo vozlov. Po preverjanju znanja je sledil krajši premor s kosilom, takoj za tem pa podelitev priznanj ter krst novopečenih jamarjev. Izpit je opravilo vseh osem prisotnih tečajnikov, dva pa sta bila upravičeno odsotna.

Anja na vhodu v Stropnico.

Takole so tečajniki čakali na podelitev priznanj.

V ponedeljek zjutraj nas je od skupnih 32 udeležencev ostalo le še sedem z namenom, da se odpravimo v Čaganko. Jasna je spremljala tečajnika Igorja do globine 140 m, Dejan in Matija sta z iste globine nadaljevala z napeljavo telefonskega kabla, ki je za enkrat napeljan do Akustične dvorane, Klemen, Damijan in jaz pa smo se odpravili širit meander v Klepca. Razširili smo dobra dva metra ožine, nadaljevanje v nove dele pa nam je preprečilo preozko okno, ki preči meander v novo brezno. Iz jame smo prišli še pred večerom, tako da je ostalo še nekaj časa za pregled novo najdenega brezna, za katerega smo kasneje ugotovili, da je že registrirano.

Ponedeljkova ekipa pred odhodom v Čaganko

Tabor je trajal štiri dni, od 28. 4. do 1. 5., glede na veliko udeležbo (preko 30 jamarjev in ostalih radovednežev) bomo drugo leto zgodbo zagotovo ponovili ali pa kar uvedli tradicionalni prvomajski jamarski tabor.

Udeleženci tabora: Anja Mikelj, Robi Femc, Igor Krevs, Matija Žnidaršič, Davor Kralj, Peter Pišljar, Vili Turk, Cristian Lynx, Nataša Ravbar, Primož Paterneš, Uroš Mervič, Andrej Gašperič, Jože in Vida Tomšič, Andrej Jaklič, Klemen Mihalič, Matija Gašperšič, Damijan Šinigoj, Tjaša Božič, Mojca, Dejan Šenet, Jasna Šinigoj, Miha, Tanja, Maj in Nika Rukše, Jože, Ana in Gašper Stopar, Tone Tramte z družino, Gregor Brulc, Jernej Tramte in Anže Tomšič.

Novice

13.6.2012

Kačna jama

20.1.2012

Mišnice [3]

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2011

› 2010

› 2009

› 2008