50 let JKNM - jamarski tabor na Frati

10.9.2012

Drugi del praznovanja ob 50 letnici delovanja Jamarskega kluba Novo mesto smo kot enodnevno srečanje ljubiteljev kraškega sveta organizirali v soboto, 08. septembra 2012 pri Domu na Frati. Zbiranje udeležencev se je pričelo v dopoldanskem času, svojo prisotnost smo zabeležili pri Tanji, ki nas je tudi ustrezno opremila (spominska majica, blokci za hrano in pijačo, pa …). V samem domu smo pripravili fotografsko razstavo z jamskimi motivi, pred domom pa smo napeli cca 70 metrsko žičnico. Po prestanem preizkusu, ki sta ga opravila Uroš in Anže (nič hujšega se jima ni zgodilo, vendar je bila uboga mreža za odbojko), so žičnico v uporabo prevzeli najmanjši udeleženci tabora - beri od 5 do 13 let. Iz rok so jo spustili samo v času kosila, pa še to zelo težko. Tončku, ki jih je spuščal, skoraj niso pustili dihati. In ne samo, da jih je spuščal - skoraj bi jih moral še nazaj vleči do »vzletne« točke. V dopoldanskem času je bila predvidena še seja, ki pa je tokrat potekala bolj neuradno. Da je debata lažje tekla, je poskrbel Andrej s svojim »orehovčkom«. Eni so se kar naprej prijavljali na govorniški oder - verjetno bi to še trajalo, če se ne bi nekdo od mlajših udeležencev spomnil, da je lačen. Predvidevamo, da je bil zadnji v vrsti pred žičnico. Z dobrim golažem nas je postregel prijazni oskrbnik doma Milan, ki je najmanjše razveselil še z eno veliko goro pomfrija.

Čakalna vrsta pri A postaji. Foto Marko Pršina.

Juhej na drugo stran doline. Foto Marko Pršina.

Juhej na drugo stran doline proti B postaji. Foto Marko Pršina.

Tudi Borivoj se je "dal prepeljati" čez. Foto Marko Pršina.

Seja je bila "odprta", saj je bila na prostem. Foto Mihael Rukše.

Prazni krožniki - polni želodci. Foto Marko Pršina.

Za popoldan smo imeli več načrtov. Plan A (Astina jama), plan B (Brajerjeva jama), plan I (Igre - tukaj imamo v mislih spust po žičnici) in plan O (ostalo, branje DK 6, nabiranje gob ali pa uživanje na soncu ...). Vsi plani so bili popolnoma zasedeni: tako je skupina v planu A podaljšala jamo za 1,5 m, naredila milijon fotografij in spotoma nabrala šop užitnih gob. V planu B so najprej stopili skoraj na jurčka pred jamo, okrasili del jame (iz čistega dolgočasja, itak), potlej pa so še preverili, če je še kje kakšno nadaljevanje. Plan I je bil pa najbolj naporen od vseh, naporen za upravitelje žičnice na A postaji (Tone se je spraševal, če bo sploh kdaj konec dneva?). Otroci pa itak ne vedo, kaj je biti to zmatran. Vedo pa,  kaj je to biti lačen in spet je nekdo zavpil večerja. Dve vrsti mesa, pa krompirja, …, pa Jamski Zajc in spet je bilo prijavljenih kar nekaj govorcev. Hvala bogu, da smo kar po večerji takoj začeli s filmskim večerom.

Tom je vtaknil glavo v vsako luknjo, da bi našel nadaljevanje ... Foto Marko Pršina.

... in res se je Miha prevrtal dober meter in pol naprej v ozkem meandru na dnu jame. Foto Marko Pršina.

Jože in Marko v Astini jami. Foto Mihael Rukše.

Izbrane gobe v družbi Borivoja. Foto Mihael Rukše.

In ker smo bili vsi zmagovalci, nam je preostala za izvedbo še zadnja aktivnost - druženje ob tabornem ognju, ki pa je trajalo do jutranjih ur ...

Kuharji in peki. Foto Mihael Rukše.

Harmonikaša Uroš in Jože. Foto Mihael Rukše.

Nekaj dogaja. Foto Mihael Rukše.

Na tem mestu gre zahvala predvsem profesionalnima harmonikarjema Urošu in Jožetu, pevskemu zboru JKNM, predvsem solistom, vsem tistim, ki ste (smo) pripravljali ali kako drugače sodelovali pri pečenju »izpodalufolije«, vinotočem, …

Skratka imeli smo se lepo, na celodnevnem druženju se nas je zbralo prek 50 udeležencev, za najbolj vztrajne pa sva predsednik kluba Mihael in avtor članka pripravila zajtrk. Za dober zaključek praznovanja 50 letnice!

Zajtrk dan po tem.

Jože Tomšič

Novice

13.6.2012

Kačna jama

20.1.2012

Mišnice [3]

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2011

› 2010

› 2009

› 2008