Uspešno pri Hinjah

6.6.2012

Na zadnji majski dan smo organizirali uspešno celodnevno akcijo v okolici Hinj. V dopoldanskih urah sva z Andrejem obiskala nekaj vhodov v znane jame, jim določila koordinate ter naredila posnetke vhodov. Najprej sva se mudila okoli Šolnovega brezna, ki je v našem klubu dobro znano in pogosto obiskano brezno, a z močno zgrešenimi koordinatami v katastru. Sledil je pogovor z domačinom v zaselku Lazar, ob medici kakopak, potem pa ogled bližnjega vhoda v Sebenjkovo jamo (domačini ji rečejo kar Lazarjeva jama). Pobrala sva koordinate ter naredila nekaj posnetkov vhoda.

Lazarjeva jama se odpira v pobočju nekaj metrov pod cesto.

Ob pomoči domačina sva pri Lopati poiskala ter po kratkem tavanju po gozdu tudi našla vhod v Muščevo Bobnarco. Brez foto seanse pred vhodom seveda ni šlo, a smo po kratkem počitku nadaljevali naprej z iskanjem.

Andrej kuka v Bobnarco.

Končno je sledil tudi spust v jamo. Iskali ter našli smo novo jamo, poimenoval sem jo Brezno na Kavcah. Šlo je za vodnjakasto brezno z manjšim vhodom in globino 18,5 m.

Pred vhodom v Brezno na Kavcah.

Bližal se je čas za kosilo, ki sva ga imela v gostilni na Hinjah. Ker nisva zapravljala časa, sva skočila do Francija, ga pobrala in se odpravila raziskovati brezno nedaleč od Hinj, ki se odpira v močno zakraselem gozdu na pobočju hriba Vrh Štange. Globina je bila le 14,5 m, a smo bili vseeno zadovoljni.

Priprave na spust v Brezno pod Vrh Štange.

Zadovoljni, kljub manjši globini.

Akcije še zdaleč ni bilo konec. Odpravili smo se do domačije Kot pri Smuki in si ogledali manjše brezno, zasuto s smetmi. Domačin je povedal, da so v breznu našli nekaj vojaške opreme iz druge svetovne vojne, sedaj dno prekrivajo novodobne smeti. V bližini domačije se je Andrej prosto spustil v kratko brezno, da pogleda za morebitnim nadaljevanjem, a le-tega ni bilo.

Nič od nadaljevanja.

Sladica pride vedno na koncu. Čeprav že nekoliko utrujen od celodnevnega jamarjenja, sem prepričal Francija in Andreja, da raziščemo še Rupenco pri Selih. Oglasili smo se pri domačinu v Selih, ki nas je popeljal v bližnji gozd. Spustili smo se v 36 m globoko brezno. Da je dobro znano med domačini, kaže velik kup smeti na dnu. Ker gre za stare smeti, kaže da v brezno ne odmetavajo več.

Franci v Rupenci.

Po obilni večerji pri Andreju, smo se zaradi uspešne akcije zadovoljni razšli. Sodelovali smo Andrej Jaklič, Franci Blatnik in Borivoj Ladišić, posebna zahvala gre tudi Andrejevi soprogi, ki se je izkazala z odličnim kosilom in obilno večerjo.

Borivoj Ladišić

Novice

13.6.2012

Kačna jama

20.1.2012

Mišnice [3]

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2011

› 2010

› 2009

› 2008