Dolenjska, dežela udorov

6.10.2012

Da to drži, pričajo številni udori, nekaj smo jih pred kratkim tudi opisali v prispevkih o udoru v vinogradu in pri hiši Cerovec 29.

Da potrdim trditev iz naslova, bom nadaljeval z opisom naslednjega udora, ki se je sicer zgodil že meseca maja letos v Sevnici na Pečju pri izgradnji kanalizacije. Sredi ceste se je udrlo ter se je odprl vhod v kraško jamo, a sem o tem dobil obvestilo šele pred kratkim. Seveda sem se hitro odzval ter se v petek, 12. oktobra 2012 odpravil jamo raziskati. Žal sem ostal pred zaklenjenimi vrati, pravzaprav pred zaklenjenim pokrovom jaška, kajti v tem času so bila gradbena dela že končana, položena je bila tudi prva plast asfalta, vhod je bil zaščiten z izgradnjo jaška, ki je bil zaprt z zaklenjenim pokrovom.

Kaj pa zdaj, ko ni ključa?

Sledilo je iskanje ključa pri gradbincih, pri izvajalcih…. Pri tem sem naletel na zelo prijazen odziv, tako da mi je bila poslana ekipa delavcev v kombiju, a žal z napačnim ključem. Sledilo je telefoniranje delavcev, tako da je kmalu prišla druga ekipa v drugem kombiju, tokrat s pravim ključem. Velik in težak pokrov jaška smo odklenili in dvignili, a glej ga zlomka, vhod v notranjosti jaška je bil zaprt s "šolungo". Zagato je rešil domačin, prinesel je motorno žago in v naslednjem trenutku je bil prehod v notranjost odprt.

Kaj pa zdaj, ko je še vedno "zašolano"?

Motorka je zapela, vhod je bil odprt.

Gremo noter!

Spustil sem se 4,5 m globoko in stopil na dno 7 x 4 m velike dvorane. Pod stropom je ozek in neprehoden rov, iz katerega priteče manjša vodica. Voda kaplja na dno dvorane, v času povišanega vodostaja pa se pretok vode verjetno poveča. To je bil tudi vzrok nastanka dvorane, ki se nadaljuje v sprva prostran rov, skupne dolžine 17 m.

Ozek rov pod stropom vhodne dvorane, iz katerega priteče voda.

Na dnu vhodne dvorane je precej ilovice in podornih blokov, nastalih z udorom stropa. Tu se voda izgubi, a se ponovno pojavi nekaj metrov nižje v rovu. Voda je sigotvorna, na dnu rova odlaga lepo sigo, po kateri se voda preliva. Vodni rov se čedalje bolj oži, na koncu izgine voda v neprehodni luknji. Dolžina jame z vhodnim breznom je 28,3 m, globina pa 9 m.

Načrt jame.

V jami je precej ilovice, je pa mestoma tudi lepo zasigana. S stropa visijo številni manjši kapniki in špagetki, predvsem je lepo zasigana stena v vhodni dvorani pod stropnim rovom.

 

Špagetki proti koncu rova. V dnu se vidi ožina, kjer izgine voda.

Vodni rov leži v smeri proti dolini pod cesto ter vseskozi pada, prav tako tudi površje nad jamo, tako da sem ocenil debelino stropa približno 3-4 m. Nad vhodom v jamo je zgrajena betonska plošča z jaškom, vstop v jamo je torej možen le s pridobitvijo ključa od pokrova, trenutno se nahaja pri izvajalcu del Rafael d.d. iz Sevnice.

Pogled na vhod od spodaj.

Borivoj Ladišić

Novice

13.6.2012

Kačna jama

20.1.2012

Mišnice [3]

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2011

› 2010

› 2009

› 2008