Straški mejnik

3.11.2008

Prvo novembrsko nedeljo smo se nekateri člani JKNM podali na Straški hrib, točneje na Straški mejnik, ki se nahaja v bližini Novega mesta (deset minut vožnje po luknjasti cesti iz smeri Prečna proti vrhu Kamenskega hriba). Namen današnje akcije je bil širjenje ožine v meandru na globini 70 m. Glede na to, da je pretekli dan obilno deževalo, smo v jami pričakovali precej vode, a smo bili na koncu prijetno presenečeni. Jama je bila popolnoma suha, le na določenih delih je lenobno polzela voda.

Po uspešno prebiti prvi ožini nas je nekaj metrov globlje pričakala druga, kateri smo trenutno priznali premoč. Pod to ožino se vidi približno 7 m brezna, ki se zaključi v obliki meandra in vodoravno meandrira neznano kam. Vsezkozi je bilo v zraku čutiti prijetno svežino zraka, ki jo je ustvarjal enakomeren prepih. Vse kaže, da se nam obeta nova stotica, a za to bo treba še malo pljuniti v roke.

Sodelovali: Borut Ponikvar, Jernej Tramte in Srečko Vidic.

Pred vhodom.

Proti podorni dvorani.

Novi deli.

Dodatek 15.12.2008:  Do Temenice ni šlo ...

V nedeljo, 14.12.2008 so se razblinile sanje o dosegu s strani številnih jamarjev tako zaželene podzemne struge Temenice. Garaške, mrzle in mokre pravljice je bilo tokrat konec na globini 77 m, kjer se pri nekakšnem križišču (razcepu) združita dva vodna kraka. Nadaljujeta se združena v en velik tolmun skozi 15 cm širok meander naprej v globino. Kaj se skriva v nadaljevanju, je težko ugibati. Po vsej verjetnosti so to stopnjasta brezna z ozkimi prehodi, skozi katera buči voda in se kakih 150 m globlje razlije in porazgubi v Temenici. Netopirji, ki so se ves čas poigravali z nami, so dober pokazatelj za to, da mora biti spodaj še nekaj večjega, tudi prepih je govoril temu v prid. Pa vendar so ožine naredile svoje. Potrebne so bile kar 4 akcije, da smo se sploh prebili do točke, kjer smo se dokončno sprijaznili z dejstvom, da z glavo skozi zid (v preozek meander) pač ne gre!

Raziskovalcem je gotovo ostal grenak priokus. Po številnih urah garanja na mejah mogočega, bi si vsaj (če nam že ni bila usojena Temenica), zaslužili stotico, a žal nam je tudi ta spolzela po ozkem meandru naprej v globine ...

Na akcijah sodelovali : Jernej Tramte, Borut Ponikvar in Srečko Vidic.

Težko prehodne ožine.

V meandru.

Širjenje ožine.

Povratek v meglen dan.