Okolica Rdečega kamna

27.11.2008

Ta vikend smo se potikali po Kočevskem rogu, natančneje v okoli Rdečega kamna. Delo se je začelo že v soboto dopoldne. Raziskovali smo jame, ki so jih že pred časom našli naši člani, pa ni bilo časa za meritve. Tokrat smo samo v soboto pregledali, raziskali in izmerili 8 jam. Globine so se gibale od 11 m do 38 m. Žal se vse jame (predčasno) končajo. Prevladujejo klasična brezna večjih in manjših dimenzij s skromnim sigastim okrasjem. V eni smo našli skelet in rogovje jelena, sicer pa kakih drugih posebnosti ni bilo opaziti. V eni, ki je blizu nekdanje vasi, smo našli smeti iz časov pred 2. svetovno vojno, ko je bila vas še naseljena.

Raziskave so se nadaljevale še v nedeljo dopoldne, vendar je bila zaradi oddaljenosti raziskana in izmerjena le ena jama, ki pa je precej bogata s kapniki.

Sodelovali: Franci Zupančič, Tone Zupančič, Primož Paterneš in Andrej Gašperič.

Priprava pritrdišča.

Pogled proti vhodu.

 

Dodatek

Iz predhodne akcije, ki je bila prejšnji vikend na območju Rdečega kamna, je ostalo nekaj neraziskanih vhodov v kraško podzemlje. Tako smo v nedeljo, 23.11.08 nadaljevali z akcijo na tem območju.

V dopoldanskem času smo pregledali in izmerili tri jame, dve brezni in eno vodoravno jamo. Brezno Rdeči kamen 9 je klasično brezno, ki se nekaj po 10 m zaključi s podornim kamenjem. Brezno Rdeči kamen 10, se po cca 9 m nadaljuje v prelomu, ki je močno zasigan in se konča z neprehodnim kaminom. Na sredini preloma je manjša luknja, ki glede na rahlo zaznavanje prepiha in prisotnost ježkov nakazuje možnost nadaljevanja. Drugo nadaljevanje se kaže pod vhodnim delom, cca 2 m  nad tlemi. Skozi odprtino se v nadaljevanju vidi rov (ocenjena dolžina 3 m), ki je spran od vode, za odprtino pa smo zaznali tudi manjše brezno.  

 Franci pri spustu v Rdeči kamen 10. Foto: Jože Tomšič.

Vodoravna jama Rdeči kamen 11 nakazuje na vodno jamo v prelomu (meandrasta oblika), ki je že po nekaj metrih obdana z sigo oziroma sigastimi oblikami. Nadaljevanja nismo našli, nekje proti koncu jame smo naleteli na dračje, ki je bilo zloženo v obliko gnezda (možen brlog).

Franci in Andrej preizkušata brlog. Foto: Jože Tomšič.

V popoldanskem času smo se odpravili še na območje Jelenice, natančneje na območje Sovje stene, kjer smo poizkušali ponovno najti že pred mnogimi leti najden vhod, ki je ostal še neraziskan. Tudi tokrat nismo imeli sreče, v snegu smo našli le medvedove stopinje in nekaj drugih jamskih vhodov. Eno brezno smo pregledali in izmerili, nadaljevanje je možno v ozkem meandru.

Na zaključku akcije nas je pri gozdarski koči na Jelenici pričakalo presenečenje, kajti pod novoletno jelko so nas pričakala darila ... 

Udeleženci akcije pri okrašeni jelki. Foto Jože Tomšič.

Na akciji sodelovali (z leve): Andrej Gašperič, Jože Tomšič in Franci Zupančič.