Fotografiranje Gabrske jame

24.6.2008

Krajevna skupnost Gabrje je na naš klub naslovila prošnjo, če bi za praznik KS pripravili manjšo razstavo o Gabrski jami. Ker fotografskega gradiva iz jame ni ravno veliko, smo se zato v klubu odločili za fotografsko akcijo.

V jamo smo se preteklo nedeljo dopoldan odpravili Alojz Medle (prvopristopnik 8.10.1978), Igor Nose, Davorin Dobaj, Mihael Rukše (vsi JKNM) in Darko Hribar (JK Krka).

Darko (v jašku), Alojz in Igor pred vstopom v jamo ob robu cestišča.

Med spustom se je Alojz spominjal raziskovanj in prijateljev jamarjev, ki so pred tremi desetletji skupaj odkrivali to razgibano jamo z mnogimi rovi. Povedal nam je, kako je prvič vstopil v podzemlje Gabrske jame, "prišel do potoka in odkril rov velikih dimenzij". Žal tudi na tej akciji prehoda v opisani del jame še nismo našli. Alojz se kljub 72 letom odlično izkazal, premagoval je težko prehodne dele in nam dokazal, da je bil v svojih mladih letih odličen jamar. 

Alojz na dnu Štirne.

Alojz je po štirih urah z Davorinom odšel proti izhodu, preostali člani ekipe pa smo se po ožinah in blatu priplazili do dela jame, v katerem so 70 cm dolge cevčice, da smo naredili nekaj fotografskih posnetkov.

Igor v dvorani cevčic.

Ob petih popoldan, ko smo prilezli iz jame, so nas zunaj pričakali peklenska vročina, Tanjina malica in Alojzov cviček. Na zdravje Alojzu, soustanovitelju kluba leta 1962, ostalim udeležencem in vsem jamarjem.

Mihael Rukše

Igor, Miha in Darko po povratku iz Gabrske jame.