Raziskovalno–izobraževalni tabor na Kočevskem rogu

4.6.2008

Med 30. majem in 1. junijem smo na območju Rdeče luže na Kočevskem rogu za člane kluba in ostale ljubitelje podzemlja organizirali raziskovalno-izobraževalni tabor. Sledi kratek pregled aktivnosti:

Petek, 30. maj
Prvi dan (popoldan) so potekale priprave na izvedbo aktivnosti, postavitev tabora, priprava opreme... V večernih urah sta Frenka in Irena (JK Krka) izvedla predavanje iz prve pomoči, katerega ni prekinilo niti hudo neurje s točo, ki se je razbesnelo nad Kočevskim rogom.

Sobota, 31. maj
Po zajtrku smo se udeleženci razdelili v dve skupini ter ob 9. uri pričeli pregledovati teren v okolici gozdarske koče. Aktivnost je trajala 4 ure, vmes smo se vsakih 30 minut medsebojno obveščali s pomočjo prenosnih radijskih postaj ter si izmenjavali informacije. Izkupiček dopoldanskega dela je bilo šest novih vhodov v podzemni svet, katerim lego smo določili s pomočjo GPS.

 

Jože Stopar na robu brezna. Foto Jože Tomšič.

V času priprave kosila smo preizkušali uporabnost GPS naprav.

Niko in Tone pri uporabi GPS. Foto Mihael Rukše.

V popoldanskem delu smo se razdelili na tri skupine, od katerih sta bile dve merilni in ena terenska. Namen merilnih skupin je bil pregled, merjenje in risanje objektov, ki smo jih našli med dopoldanskim pregledom terena. Terenska ekipa pa se je odpravila na pregled terena in lociranje novih vhodov. Tako smo v popoldanskem delu izmerili in izrisali pet, na novo pa locirali še sedem objektov. Dva izmed njih sta bila v poznih večernih urah že pregledana. Enega izmed njih smo našli, ko smo iskali drugo merilno ekipo. Njegova ocenjene globina je 40 metrov s poligonom okoli 150 metrov. Jama je kapniško izjemno okrašena ter ponuja možnosti nadaljevanja.

Jože in Uroš se veselita odkritja. Foto Jernej Tramte.

Izjave dneva:

  • Maj Rukše: Zakaj pa mora predsednik kosilo kuhat'?
  • Uroš Mervič: Tom, ku boš vidu to tanovo jamo, boš Brajerjevo zaklenil in ključe stran vrgu.
  • Govor predsednika: Smo al nismo? ... Glas ljudstva: Smoooooo!

Nedelja, 1. junij
V nedeljo sta šli na teren dve merilni ekipi. Njun namen je bil pregledati, izmeriti in izrisati tri objekte: enega v neposredni bližini gozdarske koče, dva pa na območju Sovje stene. Po uspešnem povratku je seveda sledilo pospravljanje tabora in povratek domov.

 

Tom nad vhodom v Brezno nad Sovjo steno 1. Foto Marko Pršina.

Zaključek udeležencev tabora je, da je bil to eden najuspešnejših taborov v zadnjih letih.

Udeleženci tabora:
Jernej Tramte, Jože Stopar, Uroš Mervič, Frenk Jenkole, Irena Vester, Mihael, Tanja, Nika in Maj Rukše, Primož Paterneš, Niko Godec, Toni in Franci Zupančič, Zdravko Bučar, Andrej Hudoklin, Davorin Dobaj, Mateja Luzar, Marko Pršina in Jože Tomšič.

Kot predsednik JK Novo mesto se zahvaljujem vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri izvedbi tabora, vsem udeležencem, še posebno pa Ireni in Frenku za izvedeno izobraževanje iz prve pomoči.

Jože Tomšič