Na Smrečniku na Kočevskem rogu

1.9.2008

V nedeljo, 31. avgusta 2008 smo se lotili raziskovanja jam v okolici Smrečnika na Kočevskem rogu, ki smo jih locirali na eni izmed preteklih akcij. Zgodaj zjutraj smo se na delovišče odpravili Anton Tramte, Franci Vidmar in Uroš Mervič. Najprej smo izmerili in izrisali jamo Smrečnik 1, ki je poševni udor z dolžino 10 m in globino 8 m v smeri 290 stopinj. Našla sva špranjo in jo razširila tako, da sva prišla še 6 m nižje. Ta del je izredno nevaren zaradi podornega kamenja.

Smrečnik 1: pogled v jamo iz vrha.

Naslednja je bila jama Smrečnik 2, ki je bila prvotno 4,5 m globoka in 4,3 m dolga. Pri vračanju navzgor sem opazil špranjo, ki se mi je prvotno zdela nepomembna. Odstranil sem nekaj podornega kamenja in naletel na 3 m stopnjo, nato pa še slabih 6 m nizkega vodoravnega rova. Žal se je prehod v ta del po vrnitvi ponovno zarušil in ostalo je samo še 0,3 x 0,1 m velika špranja. Misel, da bi ta del ponovno odprla, sva opustila, saj sva rov že imerila.

Smrečnik 2: Kaj si našel?

Smrečnik 3 je jama, ki se je odprla pri ruvanju kamenja za gozdno vlako. Na srečo je strojnik ni zametal, ampak ubral drugo pot. Brezno je močno zasigano, vendar siga že odpada. Globoko je 9 in dolgo 11 m. Premore zelo veliko sigastih ježkov, na dnu je nekaj smrekovega vejevja.

Smrečnik 3: ježki vsepovsod.

Smrečnik 4 se odpira pod skalo: začetni del je vodoraven, nato se prevesi v skoraj 20 m popolno korozijsko brezno s premerom okoli 2 m. Na dnu je čutiti močan prepih iz špranj, vendar nadaljevanja nisem opazil. Zaradi grozečega podornega kamenja, zagozdenega do globine 5m, sem jamo preopremil in se spustil do dna.

Smrečnik 4: vhod.

Na koncu smo si ogledali še Smrečnik 5, ki je plitva udorna kotanja globine 7 in dolžine 10 m, ki ima še polovico stropa. Je edina jama v tem delu Smrečnika, kjer smo opazili netopirja. Jama je bila za razliko od drugih zelo mokra in spolzka.

Uroš Mervič