Novi jami na Kunču

26.8.2008

V nedeljo, 24 avgusta smo si ogledali nekaj jam na območju Kočevskega roga (okolica Kunča), ki jih je našel Franci Zupančič med sekanjem drevja.

V prvi jama sva opremila vhodno vertikalo, ki naju je pripeljala do globine 48 m. Brezno je vseskozi lepo zasigano od vrha do tal - predvsem prevladuje stenska siga, ne manjka pa tudi stalaktitov. Konča se s podornim kamenjem.

Vhodno brezno proti izhodu.

 Raztežaj više je polica oz. okno, ki vodi v vzporedno brezno (lepo zasigano), po katerem sva se spustila še dodatnih 20 m. Opazila sva tudi veliko hroščkov drobnovratnikov. Brezno se konča z majhno luknjo, iz katere je rahlo pihalo. Na polički malo nad dnom sva našla že precej zasigane kosti. Kako so prišle na to globino nama ni bilo jasno, saj padca v vhodno vertikalo ni možno preživeti. Po velikosti sodeč, bi lahko bile lisičje ...

Drobnovratnik.

Nekaj metrov više je Frenk opazil špranjo, skozi katero pade kamen še vsaj 15 m. Špranja je premajhna za nadaljevanje, širjenje s kladivom ni bilo uspešno. Jamo sva fotodokumentirala in jo nazaj grede tudi izmerila (globina 64 m).

Andrej na najnižji točki brezna.

Med povratkom sva ob poti našla še dve jami. Prva je bila preozka za ogled (ocenjena globina 10 m). Pri naslednji pa sva odkopala vhod ter se spustila v temo. Za razliko od prve ni imela sige - povsod le spran in zlizan kamen z žlebiči (brez blata seveda ni šlo). Prišla sva do globine 23 m, kjer naju je zaustavil brezupen podor. Prepiha nisva zasledila. Jama sicer leži ob lokalnem prelomu, dolgem slabih 10 m in ima vsaj še dva manjša vhoda, ki se nekje na globini 8 m združijta z glavnim. Tudi to jamo sva izmerila in locirala.

Sledil je še ogled terena okoli Rdečega kamna, kjer je Frenk pokazal še tri jame (od teh naj bi bila ena že registrirana - bomo preverili!).

Andrej Gašperič