Nova jama na Temeniškem podolju

20.8.2008

Tudi na mirnopeškem koncu smo se po daljšem zatišju zganili. V nedeljo, 17.8.2008 smo odpirali polšno med Vrhovim in Grč vrhom. Pred časom nam jo je pokazal lovec, katerega psičko smo rešili iz takrat še neznane Astine jame.

Še v megli smo se odpravili na teren. Nekaj metrov stran je še Sumrakovo brezno, ki je bilo raziskano že pred časom. Vhod smo po nekaj urah razširili do prehodnih dimenzij. Za ožjim vhodom v obliki bonbona smo se spustili v korozijsko brezno v prelomu, ki je zasigano le v stranskih delih. Vhodni in glavni del brezna je globok okoli 20 m, kjer ga polica razdeli v dva kraka, ki se na dnu ponovno združita.

Andrej vstopa v brezno. Foto Mihael Rukše.

Vhod v jamo ima obliko bonbona. Foto: Andrej Gašperič.

Dno je zabito s kamenjem in deloma zemljo. Čeprav dimenzijsko ni veliko (široko do 1,5 m in dolgo do 5 m) je bilo kljub gužvi precej sveže (objektiv fotoaparata se ni zamegljeval). Nismo pa mogli ugotoviti od kje ta svežina, saj iz nobene špranje ni bilo čutiti prepiha. Jamo smo po natančnem pregledu izmerili in prišli do naslednjih zaključkov: poligon 65 m, globina 26,7 m, horizontirana dolžina 13,6 m, poimenovali pa smo jo Sumrakovo brezno 2.

Tom in Andrej merita brezno. Foto Mihael Rukše.

Sigasto oprsje. Foto: Andrej Gašperič.

Zadovoljni, čeprav smo pričakovali najmanj preboj do podzemnega toka Temenice, smo akcijo zaključili v zgodnjih popoldanskih urah. Na akciji smo se trudili Gregor Tomšič kot zunanji opazovalec ter težko mehanizirana ekipa Jože Tomšič, Mihael Rukše in Andrej Gašperič.

Andrej Gašperič