Rešujmo življenja 2008

26.5.2008

Člani kluba smo zadnjo soboto sodelovali na vaji Civilne zaščite Občine Novo mesto Rešujmo življenja 2008. Glavni namen vaje je bil preveriti usposobljenost vodnikov reševalnih psov ter njihovih štirinožcev.

Jamarsko-reševalni del se je odvijal na cestnem mostu preko reke Krke nad Loko v Novem mestu. Naloga jamarskih reševalcev je bila prenos vodnikov in njihovih psov preko "delno porušenega mostu" na drugi breg Krke. Pripravili smo vrvno žičnico: prvo sidrišče je bilo na srednji razgledni ploščadi na sredini mostu, drugo (spodnje) sidrišče pa smo pripravili ob kamnitem stebru železniškega mostu. Pripravljeno žičnico smo najprej preizkusili jamarji (vrv smo dodatno napeli) in transport reševalcev s psi se je lahko pričel.

Zgornje pritrdišče na razgledni ploščadi na mostu.

Žičnica je pripravljena za spust reševalcev.

Vodniki so bili razdeljeni v 8 skupin - iz vsake se je po vrvni žičnici spustilo od dva do pet vodnikov s psom. Za bolj izkušene vodnike smo pripravli tudi plezalno vrv s prve ploščadi mostu, kjer so se lahko samostojno preizkusili v dviganju in spuščanju po vrvi. Slednjo možnost sta izkoristila do dva vodnika na skupino.

Vodnik s psom pred spustom.

Duet na vrvi nad Krko.

Celodnevna reševalna vaja, ki je trajala od 8. - 17. ure, je po našem mnenju uspela, saj je bila opravljena na dokaj visokem nivoju. Na prizorišču smo imeli pripravljen še kotiček, na katerem smo razstavili jamarsko opremo in literaturo.

Vsi sodelujoči (Mihael Rukše, Uroš Mervič, Jernej Tramte, Borut Ponikvar, Franci Zupančič, Primož Paterneš in Andrej Gašperič) si za uspešno izvedbo zadane naloge zaslužijo pohvalo.

Andrej Gašperič