Nadaljevanje akcij na Kunču

4.9.2008

Zadnjo avgustovsko soboto smo nadaljevali prejšnji teden začeto raziskovanje v novi jami na Kočevskem rogu z delovnim imenom Sekačeva jama za Kunčem. Že po prvem obisku je bila zadeva zelo obetavna, a naju je takrat ustavila ožina. Tokrat je šla v jamo podvojena, do zob opremljena ekipa.

Po prijetnem spustu smo se skoncentrirali okoli ožine in ji toliko časa "prigovarjali", da je popustila in nas spustila skozi v nove globine. Miha je opremljal brezno, ki se je za razliko od prejšnjih precej razširilo - v najširšem delu meri dobrih 15 m. Tako kot v ostalih delih jame je tudi tukaj bilo praktično vse v sigi - skratka lepo. Spust se je po dobrih 29 m žal končal. Pregledali smo še stranske dele zadnjega brezna, a brez uspeha.

Miha in Frenk pred ožino.

Končno brezno - pogled navzgor.

Jama ima končno globino dobrih 89 m, kar je solidno za ta del Roga, saj v bližini ni globljih jam. Zanimivo pa je tudi to, da je skoraj v celoti od vhoda pa do dna "odeta" v bolj ali manj lepo sigo. Očitno je tukaj voda precej agresivna in dobro raztaplja apnenec. Na več mestih smo opazili, da se že naložena siga ponovno raztaplja. Skoraj po celi jami smo sledili številčno kolonijo drobnovratnikov.

Kapljica v družbi fagota.

Malo razočarani, čeprav hkrati zadovoljni, smo se trudili: Franci Zupančič, Tone Zupančič, Miha Rukše in Andrej Gašperič.

Andrej Gašperič