Kanin 2008 - Drugič letos

11.8.2008

Med 31.07 in 03.08.2008 smo se jamarji JK Novo mesto spet mudili na Kaninu, točneje na Kaninskih podih. Namen tokratne odprave je bil preveriti nekaj že lociranih objektov iz julijske odprave, ter pregled terena z iskanjem novih vhodov. Pregledali smo kar nekaj potencialnih vhodov (od tega smo jih pet izmerili in izrisali), ob tem pa smo locirali še štiri neraziskane vhode.

Brezno NM 86: vhod (lociran na predhodni odpravi) v brezno je v steni pobočja in je zelo krušljiv. Izmerjena globina je 15 m, nadaljevanja nismo opazili, prav tako ni bilo čutiti prepiha.

Matic in Anže pred vhodom v NM 86. Foto Jože Tomšič.

Brezno NM 87: vhod smo našli pri pregledu terena in je na ravni ploščadi. Vhodna globina znaša nekaj prek 13 m. V nadaljevanju se objekt (po predvidevanjih, kajti na tem delu je prisotna velika količina snega) razcepi na dva kraka - eden je bil neprehoden, drugi pa se je ob snegu nadaljeval do globine cca 30 m. Po našem mnenju je potrebno brezno na naslednji akciji ponovno obiskati.

Vhod v NM 87. Foto Gregor Tomšič.

Brezno NM 88: prav tako smo ga našli med pregledom terena. Vhod leži na polici, njegova vhodna vertikala znaša 16 m in se nadaljuje z rahlo poševnim rovom. Na tej akciji nadaljevanja nismo našli.

Vhod v NM 88. Foto Anže Tomšič.

Brezno NM 89: po mnenju raziskovalcev je brezno, ki ga bo potrebno na naslednji akciji vsekakor ponovno obiskati in pregledati. Brezno je našel Gregor, ki je začuti močan prepih. Nad vhodom v brezno je bilo kar nekaj manjših skal, ena od teh nam je padla 5 m globoko, se razbila in nam zabila nadaljevanje. Po dveh urah čiščenja (kamen, sneg) je bil prehod skozi ožino narejen. V nadaljevanju brezno poteka med steno in snegom in se po 13 m zoži v neprehodno nadaljevanje. Na dnu smo še vedno čutili močan prepih.

Anže in Gregor pri vhodu v NM 89. Foto Jože Tomšič.

Brezno NM 90: vhod smo našli naključno med premikom na drugo lokacijo. Prvotno smo mislili, da je svižčev dom, vendar svizci nimajo vertikalnega vhoda. Kar pošteno smo se namučili, da smo vhod povečali do te mere, da se je Anže lahko spustil v neznano. Vhodu sledi večstopenjsko brezno, ki se je po 15 m globine zaključilo s kamenjem (za tokratno odpravo).

 

Anže na vhodu v NM 90. Foto Jože Tomšič.

Člani tokratne odprave smo bili: Matic Jaklič ter Gregor, Anže, Vida in Jože Tomšič (slednji tudi pisec teh vrstic).