Prerigeljsko brezno na Kočevski Mali gori

30.6.2008

Blizu ostankov kočevarske vasi Prerigelj na Kočevski Mali gori sva s Srečkom marca 2008 raziskala brezno, ki sva ga imenovala Prerigeljsko brezno. Vhodno brezno je globoko 23 m. Po strmem skalnatem podoru sva se na eni strani spustila v čudovito zasigano Podorno dvorano, kjer je bila najnižja točka brezna v globini 32 m. Na drugi strani sva preko podora prišla v manjšo, a prav tako lepo zasigano Malo dvorano. Na dnu dvorane je bil vhod v brezno, ki ga je zapirala večja podorna skala, tako da je takrat brezno ostalo neraziskano.

V nedeljo, 22.06.2008 sva ponovno obiskala Prerigeljsko brezno ter uspešno razbila skalo. Spustila sva se v 8 m globoko enostavno brezno, ki žal nima nadaljevanja. Nekoliko razočarana sva se potem odločila splezati še v prostran kamin v Mali dvorani. Dobra volja se je kmalu povrnila, kajti v višini 5 m se  je v bočni steni kamina odprla dvoranica s prelepim sigovim slapom, visokim približno 7 m. Dvorana se je nadaljevala z razgibanim in zasiganim rovom. Po nekaj manjših in prosto preplezljivih stopenj sva odkrila Kapniško dvorano, kjer sva lahko občudovala vse lepote kraškega podzemlja. Ko sva mislila da je pravljice konec, sva v kotu dvorane opazila ozek prehod v večji prostor. Zaradi kapniškega gozda onstran ožine, nisva videla kako je naprej. Malo sva razširila prehod in se splazila v Biserno dvorano s čudovito bleščečo belo sigo, z vitkimi kapniki in stebri, s sigovo kopo s premerom več metrov... Žal se je 10 m dolga dvorana končala brez vidnega nadaljevanja. To je obenem najnižja točka v breznu (globina 36 m). Izmerila sva 60 m novih rovov, skupna dolžina objekta pa je sedaj 130 m.

Polna vtisov sva se spustila še v sosednjo brezno. Ugotovila sva, da gre le za 15 m globoko brezno, nastalo ob razpoki. Na koncu ozke in s podornimi bloki zasute špranje sva opazila za pest veliko luknjo med bloki. Kamen pade približno 30 m globoko....

Na akciji sva raziskovala in občudovala Srečko Vidic in Borivoj Ladišić.

Borivoj Ladišić 

Borivoj v zasigani Podorni dvorani.

Pod sigovim slapom.

Kapniška dvorana

Motiv iz Kapniške dvorane.

Jurček na steni Kapniške dvorane.

Kapniški gozd v Biserni dvorani.

Kapniški gozd v Biserni dvorani.

Srečku je zmanjkalo rok, da bi objel sigovo kopo v Biserni dvorani.

Srečku je zmanjkalo rok, da bi objel sigovo kopo v Biserni dvorani.