Zjoturina [2]

31.12.2015

V sredo, 30. decembra 2015, smo se Srečko, Anže in Tom ponovno podali na področje Morave. Prvenstveni namen je bil, da se pregleda stopnja, brezno in vprašanje za njim, kjer sva se s Srečkom ustavila na predhodni akciji. Pred samim spustom v Zjoturino pa smo sklenili, da raziščemo še Zjot 1.

Vhod v Zjot 1.

Vhod leži cca 70 m višje kot Zjoturina in na prvi pogled deluje mogočnejše. Vhodna stopnja malo prek dvajset metrov, sledi manjša poševnina, ki je prekrita s kosi drevja. Zadnja stopnja se odpira v mogočnem breznu dolžine štirinajstih metrov, ki nas pripelje na podorno dno z ogromno dvorano in rahlim spustom.

Opremljanje novih delov.

Najnižji del dvorane je močno zasigan, kjer so prisotne vse mogoče kapniške oblike. V tem delu je čutiti prepih, kar je razvidno tudi na kapnikih, ki so nepravilnih oblik. Možnost nadaljevanja smo našli samo na enem mestu, kjer pa bi bilo potrebno odmikanje podora, za kar pa se tokrat nismo odločili - čas nas je preganjal v Zjoturino.

Sigasti slap v Zjotu 1.

Podatki o Zjotu 1:

  • globina 66 m,
  • horizontalna dolžina 72 m in
  • dolžina poligona 112 m.

 

Skica Zjota 1.

V Zjoturini smo se razdelili v dve ekipi. Srečko je bil zadolžen za širjenje meandra, v katerega je tudi tokrat močno vleklo. Z Anžetom pa sva se v popolni bojni opravi (beri dve zelo težki »prasici«) odpravila v vodni meander. Do brezna sva potrebovala malo več kot eno uro, posledica otovorjenosti pač. Po spustu v malo več kot desetmetrsko brezno naju je pričakal nov vijugast meander, ki pa je bil prehoden. Samo za zadnji del, ponovno manjše brezno, sva potrebovala vrv.  Manjša blatna dvorana, za katero je sledila še ena, prehod po vodi, v njej jezero, globina vode cca 0,7 metra, kam odteka voda, se ni dalo ugotoviti. Strop nad jezerom max. 1 meter. In tukaj se je zgodba vodnega meandra zaključila. Žal, ali pa tudi ne, glede na težaven dostop.

Trenutno skrajni del v Zjoturini.

Sigasti slap v breznu, kjer smo se ustavili na predhodni akciji.

Sledilo je merjenje novih delov, razopremljanje in ponovno guzenje skozi meander. Po štirih urah, mogoče malo manj, sva bila ponovno pri Srečku. V tem času je opravil težaško delo tudi on. Uspelo mu je razširiti najmanj 3 m meandra. Po grobi oceni je te ožine še za slaba dva metra, v nadaljevanju pa se vidi razširitev. Še ena akcija in …? Nadaljevanje kmalu.

Pritok stalne vode na -65 m.

Na uspešni akciji sodelovali: Srečko Vidic, Anže Tomšič (fotografije) in Jože Tomšič - Tom.