Kraljevka, nova sedemdesetmetrca

21.12.2015

Na Kočevskem Rogu v neposredni bližini hriba Jazbec sta Srečko in Borivoj  v začetku novembra pričela z raziskovanjem novega objekta. Predvidoma dve akciji sta ju skozi podor na robu vrtače, meandrastih prehodih in po nekaj stopnjastih breznih pripeljala do globine šestdesetih metrov. Lepo zasigano 40 metrov brezno se je žal zaprlo in edino možno nadaljevanje se je videlo dvajset metrov višje.

Merjenje jame.

Nadaljevanje v obliki meandra, kjer je izmenjujoči se zrak poskrbel za lepo oblikovane karfijole, ki so značilne, da so prisotne na vseh ožjih delih jame. Z ožino sva se s Srečkom resneje spopadla v torek,  8. decembra, v popoldanskem času. Po nekaj urah širjenja sva  prišla tri metre globlje, kjer pa naju je zaustavila ponovno neprehodna ožina, za katero pa je tisti dan zmanjkovalo časa. Novi prehod pa sva zaradi  obilico drobnih karfijol, ki so bile ostre kot britev in pa obilico nitk od kombinezona na njih, začasno poimenovala »jazbečeve dlake«.

Sigasto okrasje nad prehodom v »blatni« del.

V nedeljo, 13. decembra, je sledilo nadaljevanje širjenja, ki naju po dobrih 5 metrih navpične stopnje pripelje v relativno prehoden meander, če izvzamemo ostrino in pa številčnost karfijol. Meander se je po petih metrih končal v prečudovito zasiganem breznu z osem metrsko stopnjo. Gre za najlepši del jame, kjer je prisotno skoraj celotno sigasto okrasje.

Siga, povsod okoli mene.

Nadaljevanje sva našla v manjši blatni odprtini. Iz do tedaj suhih, predvsem pa ne blatnih delov, se je jama spremenila v povsem nam dolenjskim jamarjem znane blatne oblike. Sledila je 8 metrska blatna vertikala, ki se nadaljuje s 3 metrskim ozkim meandrom, ki je počasi pridobival sigaste tvorbe in le te poskrbijo, da se neprehodno zapre. Skozi škorenj veliko odprtino kamenje pade daleč še najmanj 20 metrov, od zadaj oziroma spodaj odmeva, vendar žal … Rahlo razočarana, pri  ocenjeni globini 70 metrov sva za ta dan zaključila z akcijo.

V štirideset metrskem breznu.

V četrtek 17. decembra, ponovno v popoldanskem času, je sledila ponovna akcija. Namen: fotografiranje, merjenje in razopremljanje. Da bi se v objektiv ujele vse lepote Kraljevke, sva na akcijo povabila še Tomaža. Akcija je trajala dobre tri ure, potrjena je bila globina preko 70 metrov. Na prehodu v »blatne« dele oziroma tam nekje pa smo ponovno zaznavali močan prepih, od kje prihaja, pa žal nismo ugotoviti.

Udeleženci razopremljanja Kraljevke.

Na raziskovanju sodelovali: Borivoj Ladišić, Srečko Vidic, Tomaž Grdin in Jože Tomšič - Tom.