Odvodnica [3]

19.4.2015

V jami Odvodnica, o kateri smo napisali že dve novički, smo nadaljevali z delom oziroma raziskavami. Vreme nam je šlo na roko, ki je za ta letni čas presenetljivo lepo. Na akciji izpred enega tedna sva s Tomom dosegla globino 116 m, kjer se je v stranskem prelomu žal zaprlo. Zato sva pozornost posvetila glavnemu jašku in meandru, v katerega se steka glavnina vode. Ocenila sva, da je približno tri metre ozko, nato se razširi in prevesi navzdol. Navdušena nad dejstvom, da se jama nadaljuje, smo se konec delovnega tedna, v popoldanskih urah ponovno vrnili. Tokrat trije, ker je bil z nama še Anže.

V meandru 1.

Nekje na polovici jame smo se ločili, ker je bil že prej dogovor, da se nove dele istočasno tudi izmeri. Lotil sem se torej meritev in se čez kakšno uro pridružil prijateljema, ki sta že krepko poprijela za delo. Najbolj moteč element v tej jami je voda. Le-ta se namreč kaj kmalu pojavi in te bolj ali manj spremlja vse do dna. A to še ni tako moteče. Zoprna mesta so tista, kjer te stena s polzečo vodo nekoliko bolj objame in takšnih mest je kar nekaj. Ko pa si enkrat premočen…

V meandru 2.

V meandru 3.

Skratka, stisnili smo zobe in izmenjavajoč počasi grizli meander. Ker pa je vstop vanj takorekoč pod slapom, smo si pomagali tako, da smo napeli ali vsaj nekoliko pridržali ponjavo nad tistim, ki je bil na vrsti za tlako. A mokrota in posledično mraz sta se počasi plazila od vsepovsod. Svoje je dodal še konstanten prepih, (kar je seveda v celoti gledano super) tako da smo po kakšnih štirih urah zaključili. Zunaj je bila že trda tema in deževalo je, kar pa niti nismo kaj dosti občutili, saj so bile zunanje razmere na mah podobne tistim v jami.

V meandru smo tolkli Jože Tomšič, Anže Tomšič ter Srečko Vidic.