Potop v Ajdovsko jamo

7.12.2015

V soboto, 5. decembra 2015, smo nadaljevali zgodbo iz leta 2011, tokrat z namenom, da s potopom v sifon na dnu jame poskusimo priti v nove dele. Zbrala se je majhna ekipa na čelu z Matejem. Da smo lažje prinesli opremo do jame, ki leži nad cesto Krško-Celje, sem v strmem pobočju navzgor in potem še navzdol do vhoda, napeljal 50 metrsko vrv.

Ob napeti vrvi je bil dostop do vhoda veliko lažji.

Pred vhodom pa nas je pričakala velika sprememba. Visoke vode, ki občasno bruhajo iz jame in v visokem slapu padajo pod cesto, so odnesle precej kamnitih plošč, ki so zasipale dno vhodne dvorane. Vhod v nadaljevanje jame je še vedno nekaj metrov od roba odplavljenega roba. Verjetno bo treba počakati še nekaj velikih nalivov, da se jama vsaj delno očisti od nespametnega nasutja. Skozi ozek prehod smo se spustili v notranjost proti rovu do sifona.

Prehod iz vhodne dvorane v notranjost. Paparazza Roman fotka.

Obenem smo ugotovili, da se je rov do sifona ponovno zasul s kamnitimi ploščami in kamenjem. Sledilo je mukotrpno odstranjevanje kamnov, da smo naredili dovolj širok prehod.

Jure odstranjuje kamne iz zasutega rova, Matej pa pomaga.

Sestop do sifona je precej oteževala na kamnih in v rovu odložena mokra in spolzka poplavna ilovica. Sledil je transport opreme do sifona.

Transport opreme, Roman spušča do mene …

… jaz pa naprej do Jureta.

Po drseči ilovici smo uspešno opravili transport do sifona. Matej se je opremil in se potopil v dokaj bistro vodo.

Matej pripravljen za potop …

… in ga ni več.

Nestrpno smo pričakovali dobre novice, a se je Matej po slabih desetih minutah že vrnil. Povedal je, da je preplaval približno 17 m rova, ki se sprva nekoliko spušča, potem malo zavije in se prične rahlo dvigati. Vodni rov ni razsežen, je dober meter širok in prav toliko visok. V stropu je nekaj razpok. Zaradi izredno slabe vidljivosti, ker se je dvigoval mulj z dna in sten, od izdihanega zraka pa še s stropa, potop ni nadaljeval ter se je vrnil ob skoraj ničelni vidnosti.

Načrt jame z dorisanimi novi rovi.

Matej obljublja novi potop z lažjo opremo, s čimer bi se zmanjšalo dvigovanje mulja. Sledil je iznos opreme in skupno fotografiranje pred vhodom.

Gasilska po končani akciji, manjka Roman, ki je fotkal.

Sodelovali smo Matej Mihailovski, ki se je edini upal potopiti, Jure Tičar, ki je najbolj garal v jami pri širjenju rova ter transportna delavca in paparazza Roman Zakšek in Borivoj Ladišić.