Jama preplašenega medveda

7.4.2015

Lep sončen in topel dan v začetku aprila sem izkoristil za terensko akcijo. Z domačinom Tomažem sem se odpravil na Kočevski rog, kjer mi je pokazal nekaj novih brezen. Pri iskanju enega, ki ga potem nisva našla, sva našla kratko jamo z meandrom. Jamo sem pregledal in ugotovil, da gre za krajšo jamo z udornim vhodom, širokim 4 x 3 m.

Tomaž na robu vhodnega udora.

Po blatnem in strmem petmetrskem pobočju sem se spustil na dno, kjer je vhod v meander. Ta je formiran ob razpoki ter je visok več kot 4 m, širok pa meter. Meander je sprva dolg 1,5 m, nato kolenasto zavije in se z enakimi dimenzijami nadaljuje še 3 m. Na njegovem koncu je 1 m globok in slab meter širok okrogel lijak z ilovico na tleh. V steni lijaka sta dve razpoki, sprva široki 20 cm, ki se nato zožita. Mislil sem, da je to konec jame, a sem kmalu ugotovil, da se iz lijaka nadaljuje rov ali "kamrica", ki je usmerjena nazaj pod meander. Tega prostora z vrha lijaka nisem opazil, je pa aktivni medvedov brlog, kar sem nato tudi sam kmalu ugotovil ...

Na dnu vhodnega udora in na začetku meandra.

Načrt jame.

Jamo sem začel meriti od vhoda navznoter. Ko sem se ponovno približal lijaku, je iz "kamrice" s široko odprtim gobcem ter ob močnem rjovenju skočil medved. Nisem uspel narediti niti dva koraka, že je bil na meni, me ugriznil v levo roko in preko mene in mimo Tomaža pobegnil iz jame. Tomaž je stal ob robu vhoda in močno vpil, da se je uboga živalca najbrž ustrašila in zbežala, sicer ne vem kaj bi bilo ... Vsekakor sva z obiskom jame zmotila medvedov mir. Zanimivo pri tem je, da vonja po živali v jami nisem čutil. Tudi stopinj pred vhodom v jamo ali v njej nisva opazila. Pa v tem času naj ne bi bili več v brlogu, kajne?

Žival´ca je malo grizljala 1.

Žival´ca je malo grizljala 2.

Jama po svoji obliki nikakor ni podobna medvedjemu brlogu, saj je močno izpostavljena zunanji temperaturi. Zaradi njenega odprtega karakterja niti pomislil nisem, da bi to lahko bil morebitni brlog. Po razmisleku sem prepričan, da v jamo nikakor nisem šel nepremišljeno ali brezglavo in da se nisem po nepotrebnem izpostavljal medvedji nevarnosti. Seveda v kakšne v naprej znane brloge ne bi lezel niti pod razno. A kaj, ko je medved v "kamrici" ali rovu, ki proti dnu jame vodi iz lijaka, našel prijetno bivališče. Menim, da sem s svojo skoraj 40-letno jamarsko kariero dokaj izkušen jamar in da sem okoliščine pravilno presodil. Zato sebi, še manj pa medvedu, ničesar ne očitam. Posledično bom zato morebitne pripombe ali kritike težko sprejemal.

Vse je dobro, če se dobro konča. Veseli Boro že pred svojim vikendom.

Vprašanje je, zakaj je bil medved v brlogu? Mogoče še sploh ni končal zimskega spanca ali bolje dremeža, ker sledi njegovih tac nisva nikjer opazila. Mogoče se je zaradi (v hribih) še vedno mrzlih noči vračal v brlog. Midva sva bližnje srečanje imela okoli štirih popoldan, dan je bil sončen in topel, tako da bi lahko tudi on že prihlačal ven. Če je šlo za medvedko, je možno, da je imela v brlogu mladiče, stare kakšna dva meseca. Medvedje samice namreč mladiče v brlogu povržejo v zimskem času. Tomaž, ki je bil več kot 20 let v gozdnem podjetju in obnašanje medvedov dobro pozna, je vpil, naj jo takoj odkuriva. Obstaja verjetnost, da se bi medved čez kratek čas vrnil, tokrat bolj pripravljen za napad. Predvsem v primeru, če bi imela opravka z medvedko z mladiči v brlogu ...

Sprašujem se, ali še kdo pozna primer, ko je medved jamarja napadel v jami?

Borivoj Ladišić