Rešujmo življenja 2015

13.10.2015

V soboto, 10. oktobra, smo po daljšem premoru zopet sodelovali s kinologi iz Prečne pri izvedbi regijske vaje vodnikov reševalnih psov. Tokrat smo se iz urbanega okolja umaknili v naravo. Na terenu so bila tri delovišča na različnih lokacijah in prav toliko je bilo ekip vodnikov iz celotne regije. Pri izvedbi so poleg nas pomagali še potapljači s prevozom prek reke Temenice.

Priprava žičnice.

Naše delovišče je bilo pri ruševinah gradu Luknja, kamor naj bi po predvidevanjih zaneslo padalca in se je pri pristanku poškodoval. Kam natančno je padel nihče ne ve, zato so ga morali vodniki s psi še poiskati. Mi pa smo morali zagotoviti varen prehod prek naravnih ovir vodniku s psom na območje iskanja in po uspešnem iskanju še transport ponesrečenca na "varno".

"Ponesrečenka" Manca.

Priprave na transport vodnice s psom.

Pripravili smo vrvno žičnico prek obrambnega jarka, ki je nekoč varoval grad pred napadi, ki pa je še v današnjih časih težko prehoden in nevaren, zaradi padajočega kamenja. Delo je potekalo brez težav in po prvem testu smo odpravili še nekaj malenkosti, skrili markerko Manco (ponesrečenko) in vaja se je lahko začela.

Vodnica nad obrambnim jarkom.

Do nas je prispela prva skupina. Vodja delovišča Sebastjan jim je povedal, kaj je njihova naloga, podrobnosti okoli transporta pa smo jim razložili jamarji. Z vodnico in psom smo se odpravili na izhodišče, ju opremili z reševalnimi pasovi, vpeli na žičnico in transport se je lahko začel. Na drugi strani so ju izpeli in lahko sta začela z iskanjem "ponesrečenke". Pri iskanju so imeli časovno omejitev, vendar je vsem uspelo pravočasno najti ponesrečenko, kar je pes najavil z glasnim laježem.

Priprava nosil za transport.

Ko so markerko našli, smo jo jamarji oskrbeli in varno dali v nosila ter jo potem transportirali z mesta nesreče na drugo stran, kjer bi jo potem prevzeli reševalci in jo odpeljali na urgenco.

Nosila na žičnici.

Skratka, vaja je uspela, vse vodnike in njihove pse, ki so iskali markerko, smo varno prepeljali na delovišče in vsi so jo pravočasno našli. Prav tako pa je bil uspešen tudi transport nosil s ponesrečenko.

Transport nosil.

Po uspešno zaključeni vaji je sledilo še zasluženo kosilo vseh udeležencev na letališču Prečna. Zahvalil bi se predsednici KŠP Prečna Cvetki Kočjaž za povabilo k sodelovanju pri izvedbi regijske vaje, ter skrb, da nam med vajo ni nič manjkalo. Zahvala pa gre tudi članom JKNM, ki so ponovno dokazali svojo vsestranskost.

Sodelujoči na "našem" delovišču.

Še povezava na novico na radiu Krka: tukaj.

Na vaji so se (predvsem zaradi vodnic in markerke) potili: Jože Tomšič, Primož Paterneš, Miha Rukše (foto), Zdravko Bučar in Andrej Gašperič.