Zabojček v jami na Stojni

6.8.2018

Pred kratkim sem na Stojni, hribu nad Kočevjem, raziskal izvirno jamo Korita. Jama se odpira ob nekoliko slabši gozdni cesti. Na vhodu vanjo je narejena betonska pregrada, pod cesto pa velik betonski rezervoar, ki je bil v času obiska poln vode. Voda iz rezervoarja polni leseno korito, ki je že precej strohnelo.

Vhod v jamo. Pred vhodom je betonska pregrada.

Rezervoar pod cesto.

Že preperelo leseno korito pod rezervoarjem.

Vse kaže, da je izvir že dolgo izven uporabe. Kdaj je bil zgrajen in kdo ga je uporabljal? Sprana skalnata struga niz pobočja pod jamo kaže, da je občasno tu precej vode. Za vhodom v jamo je ozek meandrast rov, spodaj širok 20 cm, zgoraj pa 30.

Za vhodom se nadaljuje ozek meandrast rov.

Po treh metrih rov kolenasto zavije. Po metrski stopnji se povzpnemo v ozek in nizek rov. V nadaljevanju je širok le 30 cm, visok pa 40 cm, zato je treba naprej po trebuhu.

Ozek rov v nadaljevanju.

Na koncu rova, kjer rov zavije v še nižji prostor, sem v stropni razpoki zagledal zagozden zabojček, širok približno 25 cm. Visoke vode ga najbrž ne dosežejo. V stranicah zaboja so nekakšne figure, ne vem pa kaj pomenijo.

V stropni razpoki sem zagledal zabojček.

Ko sem prejel za stranico, mi je kar ostala v roki. Torej precej preperela zadeva, kar kaže, da je zaboj že precej let v jami. Ko sem zaboj odprl, pravzaprav se je že sam, so me iz zaboja pogledale velike modre oči, široko odprta usta, blond lasje, torej glava lutke v naravni velikosti.

Iz zaboja so me pogledale široko odprte modre oči…

….in široko odprta usta.

Seveda sem takoj ugotovil, da gre za napihljivo lutko za seks. Telo lutke je bilo skrbno zloženo, a se mi je nekako upiralo, da bi lutko izvlekel iz zaboja ter pregledal vse pritikline oz. vse kar zraven paše. Po izhodu iz jame sem lutko še enkrat fotografiral.

Po izhodu iz jame sem lutko še enkrat fotografiral. Malo zooma, pa sem videl, kako je žalostna, ker je ponovno ostala sama.

Zaboj sem pustil v jami, mogoče ga bodo visoke vode prinesle na plano. Vedno bo ostalo vprašanje, kdo je moral skriti zaboj v jamo in zakaj.

Lutki delal družbo in fotografiral Borivoj Ladišić.

 

Dodatek 4. september 2018

Mesec dni po najdbi zabojčka v jami sem se ponovno odpravil v izvirno jamo Korita ter prinesel lutko iz jame. Je bila precej umazana.

»Pupa« takoj po iznosu iz jame.

Zato sem jo malo očedil v koritu pod jamo.

Malo sem jo očedil v koritu pod rezervoarjem.

Sveže oprana je zgledala malo bolj urejena. Ugotovil sem, da ima nekaj razžrtih luknjic, zato je ne bo več možno napihniti. Kaj narediti z njo? Verjetno bo romala v zbiralnik za plastiko, kajti uporabna ni več.

Sedaj zgleda nekoliko bolj čista.

Lasje so še vedno speti z rdečim trakom.

Borivoj Ladišić