Tečaj za jamarske reševalce pripravnike

16.4.2018

Prejšnji vikend je v Sežani potekal prvi del tečaja za jamarske reševalce pripravnike pri Jamarski reševalni službi JZS. Iz našega kluba smo se ga udeležili trije člani – Tomaž in Klemen v vlogi tečajnikov ter Damijan v vlogi vodje izobraževanja pri JRS. Trenutno so v JRS aktivni trije naši člani kot operativni jamarski reševalci (Anže, Matija in Damijan) ter dva neoperativna reševalca (Miha in Andrej). JRS je opredeljena kot javna služba za zaščito, reševanje in pomoč, ki deluje samostojno v okviru Jamarske zveze Slovenije in je pristojna za reševanja iz jam, neaktivnih rudnikov, urbanih podzemnih objektov, sotesk in žičnic. Danes ima JRS za uspešno opravljanje nalog sklenjene pogodbe s 55 reševalci, izbranimi izmed preko 200 usposobljenih reševalcev, ki operativno delujejo na celotnem ozemlju Republike Slovenije. JRS je organizirana v sedmih reševalnih centrih – v Ljubljani, Kranju, Tolminu, Sežani, Postojni, Velenju in Novem mestu.

Iz vse Slovenije se nas je nabralo 12 tečajnikov za jamarske reševalce pripravnike in dve tečajnici za jamarski reševalki.

Najprej je potekal preizkus plezanja na poligonu ...

... in test znanja iz vozlov.

Tečaj se je začel že v petek popoldne, ko je bil na sporedu teoretični del, kjer smo se tečajniki seznanili z organiziranostjo JRS. V soboto zjutraj smo se preselili v opuščeni kamnolom pri Lipici, kjer je najprej potekal preizkus jamarskih veščin – plezanje na poligonu, tovariška pomoč, vozli in zabijanje svedrovca. Preiskus so uspešno opravili vsi udeleženi in tako je JRS pridobila 12 novih tečajnikov za jamarske reševalce pripravnike ter dve tečajnici za jamarski reševalki. Takoj zatem se je začelo naporno usposabljanje iz reševalnih manevrov in zračna vlaga v kamnolomu je poskočila, saj je pot tekel na vse strani. Pod budnimi očesi inštruktorjev smo se tečajniki seznanili z razbremenilnim sidriščem, manevrom protiteže in sistemom bernard. Do večera smo trenirali in obnavljali na novo osvojeno znanje, zvečer pa je sledila še analiza.

Štrikamo!

Vodja JRS Walter je imel ves čas vse pod nadzorom.

Reševalni manevri zahtevajo veliko znanja in koncentracije.

Šini je imel težko delo koordinirati vse aktivnosti.

Napenjanje tirolske prečke.

V nedeljo smo se znova zapodili v kamnolom in ponovili manevre prejšnjega dne ter začeli trenirati nove manevre. Vmes nas je zmotil alarm, saj se je aktiviral reševalni center Tolmin zaradi reševanja iz žičnice na Kaninu, vendar je kmalu prišla informacija, da so sami uspešno rešili vse ujete. Zato smo lahko v miru nadaljevali s tečajem. Spoznali smo še kako se napne tirolska prečka, kako namestiti poškodovanca v nosila, za konec pa smo spoznali še tehnike nošnje poškodovanca po različnih terenih, ki jih srečamo v jamah.

Hm ... Kako je že šlo tole?

Namestitev ponesrečenca v nosila zahteva dobro usklajenost ekipe.

Nošenje nosil po neravnih terenih ni mačji kašelj.

Na koncu smo bili vsi udeleženci tečaja enotni v oceni, da smo preživeli res super vikend in pridobili mnogo novega znanja. Zahvalil bi se vsem inštruktorjem in prisotnim jamarskim reševalcem, saj so bili z nami res potrpežljivi. Nad vsem dogajanjem pa je bdel Damijan, ki je tudi vodja tega tečaja. Tečajniki sedaj doma vneto vadimo manevre in se že veselimo naslednjega termina tečaja, ki bo potekal v sredini maja.

Za dodatno branje priporočam še Šinijev zapis na njegovem blogu.

Na akciji sodelovali Tomaž Grdin, Damijan Šinigoj in Klemen Mihalič

Fotografije: Damijan Šinigoj, Tomaž Grdin