Čiščenje Brezna v Debliških livadah

29.10.2018

Na pobudo Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki želi preveriti ali so Breznu v Debliških livadah žrtve povojnih pobojev, smo se dogovori za izvlek odpadkov.

Brezno pred posegom.

Po temeljitih pripravah smo z delom začeli že v petek, 19. oktobra 2018, ko so dopoldan komunalci pripeljala pet kontejnerjev. Ta dan smo z bagrom očistili vhodni del brezna in brezno opremili z vrvjo.

V soboto zgodaj zjutraj smo začeli s čiščenjem. V breznu so bili lahko naenkrat največ štirje garači, pa še ti so lahko odpadke polnili samo v sode, ker za velike vreče ni bilo prostora. Kopanje ni bilo lahko, ker so bile smeti »armirane« s plastično folijo (polivinil). Polne sode je kot že mnogokrat iz brezna vlekel kamion s hidravlično roko in vitlom (HIAB). Prvi dan nas je bilo samo 10, ampak smo v 10 urah napolnili tri kontejnerje.

HIAB je bil zakon! Foto Andrej Mihevc.

Iz ceste je segel dobesedno v jamo. Foto Andrej Mihevc.

Nalaganje nedefinirane gmote v sod. Foto Andrej Mihevc.

Trenutek za počitek oz. čakanje na vrsto za novo polnjenje soda. Foto Andrej Mihevc.

V nedeljo se je zbrala nova ekipa, tokrat 12 kopačev, ki je v 7 urah napolnila še preostala kontejnerja. Odpadki so v začetnem zanosu kar leteli iz brezna, ker smo folijo v veliki večini odstranili že prvi dan. Se je pa ritem močno upočasnil, ko smo prišli do prvih najdb vojaških predmetov in se nam je pridružil še član komisije.

Brezno po zaključenem čiščenju.

Med najdbami je bilo največ menažk, čutar in jedilnega pribora, našel se je še kakšen bajonet, tobačnica, etui za očala in seveda nekaj novcev, za katere se je izkazalo, da so zlatniki (?). Vse najdbe smo predali Andreju Mihevcu, ki je naše delo nadzoroval.

Izplen: pet polnih komunalnih kontejnerjev. Foto Andrej Mihevc.

Nekaj najdb iz jame.

Udeleženci: Zdravko Bučar, Borivoj Ladišić, Andrej Jaklič, Črt Bučar, Anže Tomšič, Tomaž Grdin, Primož Paterneš, Uroš Mervič, Jože Tomšič, Toni Prijatelj, Tomaž Žekar, Jasna Šinigoj, Damijan Šinigoj, Dejan Šenet, Aleš Cvelbar, Andrej Gašperič, Primož Zore in Marko Pršina.

Zdravko Bučar


Dodatek 12.11.2018

Tudi današnjo akcijo (11. november 2018), ki je bila četrta v vrsti, smo uspešno zaključili. Kot smo načrtovali, smo iz Brezna v Debliških livadah odstranili vse komunalne odpadke. Samo tokrat smo jih postrgali za približno 3 m3 in še kakšnega pol kubičnega metra kamenja. Med strganjem komunalnih odpadkov smo nabrali še za pol soda vojaških in drugih stvari. Člani komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč so pregledali plasti v delu jame, ki ni neposredno pod vhodom. Pripravili so še za dve vreči raznih najdb, ki smo jih potegnili na površje, kjer so jih podrobneje pregledali. Skupaj s predmeti, ki smo jih sproti odbirali iz izvlečenega materiala, se je nabralo za nekaj vreč tovrstnega materiala. Komisija je vse odpeljala v podrobnejši pregled. Zaključna informacija bi v tem trenutku torej bila, da človeških posmrtnih ostankov nismo našli - navedeno brezno ni prizorišče množičnega poboja.

Hrana je teknila. Hvala Jasni, Toniju ... Foto Andrej Mihevc.

Komisija se bo po vsej verjetnosti naslednje leto lotila podrobnejšega pregleda plasti, ki so v breznu ostala še nepregledana in takrat bodo spet rabili našo pomoč. 

Delovni posvet, kako naprej? Foto Andrej Mihevc.

Sočasno je ločena ekipa v sosednjem breznu odstranjevala zamašek iz blata in kamenja. Prišla je v ozek zasigan meanderček, kjer so raziskovanje zaključili.

Udeleženci:Zdravko Bučar, Tomaž Žekar, Črt Bučar, Primož Zore, Marko Pršina, Andrej Gašperič, Zvonka Janežič, Mitja Remih, Tomaž Grdin, Toni Prijatelj, Borivoj Ladišić in Damijan Šinigoj.

O Breznu v Debliških livadah je leta 1999 Andrej Mihevc napisal prispevek za Naše jame.

Zaključek akcije z epilogom čiščenja je razviden iz nadaljevanja čiščenja v letu 2019.

Zdravko Bučar