Kumrovo brezno na Daljnem Vrhu

19.4.2018

Marko je dobil obvestilo 85 letnega domačina Antona Murglja z Daljnega Vrha, da se je v bližnjem gozdu odprlo večje brezno. Menda se je za to brezno vedelo že dlje časa, vendar pa je bila odprtima majhna in so jo zametali z vejami in še čem. Marko je angažiral Toma, ki je organiziral akcijo, jaz pa sem se mu pridružil kot podporna ekipa. Ko smo se vsi terminsko uskladili, je akcija stekla.

V nedeljo dopoldne sva se odpeljala na Daljni Vrh in z nekaj usmeritvami prispela do Murgljeve domačije. Medtem, ko sva čakala na Antona, sva občudovala "strateško" lego lepo urejene domačije in okolico. Skoraj bi lahko rekel raj na zemlji. Del poti smo se odpeljali z avtom in nato še dobrega pol kilometra peš navkreber v gozd do brezna. Da nam ni bilo dolgčas je Anton pripovedoval zanimive življenjske zgodbe iz različnih obdobij svojega življenja, tako da smo mimogrede prispeli do jame. Bolj ko smo se bližali jami, bolj nama je bilo s Tomom sumljivo, da bo to verjetno že poznano brezno. Sicer sva po tihem upala, da le ne bo tako, a na žalost smo si to brezno pred leti že ogledali. V njem sta bila Anže Tomšič in Drago Primc.

Priprava pritrdišča.

Pred vhodom.

Vseeno sva se opremila in se spustila v brezno, katerega vhod je bil tokrat precej večji, kot pred leti. Brezno je pretežno skalnato, po večini oblečeno v lepljivo blato z le tu in tam nekaj sige. Na prvi stopnji in potem še kakih pet metrov niže na dnu je bilo opaziti kar nekaj smeti - kovinski sodi, žlebovi, steklovina, pa še kaj bi se našlo. Jih je pa delno že prekrila zemlja, ki se trga pri naravnem širjenju vhodnega dela. Nadaljevanja žal ni.

V breznu.

Na dnu.

Nazaj grede je Tom brezno še izmeril (24 m) in razopremil. Ko sva podrobnosti povedala Antonu, je bil vidno razočaran, saj je pričakoval, da bova prišla vse do podzemnega toka Temenice. Če bi se to uresničilo, je imel že pripravljene načrte, da bi bila zadeva turistično zanimiva. Malo razočarani smo se ob novih zgodbah hitro vrnili na domačijo. Presenečena sva ugotovili, da se s "ta mlado" celo poznamo, pa še v žlahti smo. Res je majhen ta svet. 

Jože Tomšič (foto) in Andrej Gašperič.