Krka ŽIVI! in Dan doživetij

8.6.2018

Krka ŽIVI!

Prvo junijsko soboto se je v Novem mestu odvil otvoritveni dogodek projekta Krka ŽIVI!, pri katerem so sodelovala različna društva iz Novega mesta, med njimi tudi Jamarski klub Novo mesto. Jamarji smo Novomeščanom odprli vrata v skrivnostni svet rovov pod mestnim jedrom, ki so vir marsikatere urbane legende. O zgodovini in namenu rovov je bilo že veliko napisanega v Dolenjskem krasu 5 in kogar zanima, si lahko članek prebere tukaj. Za ogled smo si izbrali rov št. 1, saj je najlažje dostopen in je bilo potrebno najmanj posegov za njegovo ureditev. Že v petek smo s tečajniki (Mitja, Tomaž in Primož) pripravili vse potrebno za sprejem gostov. Postavili smo lesen podest, saj tla rovov v veliki meri prekriva blato, očistili smo kup smeti iz vhodnega dela ter postavili fotografsko razstavo avtorjev Marka Pršine in Tomaža Grdina.

V soboto sva z Anžetom začela sprejemati obiskovalce ob 10. uri in vztrajala do 16. ure, vmes naju je za kosilo zamenjal Mitja in njegova sinova, sicer navdušena bodoča jamarja. Obiskovalce smo pred vstopom informirali o zgodovini rovov in njihovem namenu, jih opremili z karbidkami, nato so se navdušeni podali v osvežujoč hlad podzemlja. Rove je obiskalo cca. 70 ljudi, ki so po večini uživali v zanimivi dogodivščini.

Obiskovalci so se lahko o rovih podučili iz informativnega panoja, ki smo ga pripravili za to priložnost.

Malo mlajši so bili do karbidk na začetku malo skeptični ...

... dokler niso spoznali efekta, ko streseš generator in plamen "zašvasa".

Na ogled je bila fotografska razstava Marka Pršine in Tomaža Grdina.

Čeprav Novomeški rovi niso najdaljši, pa so bili za marsikoga še vedno zelo atraktivni.

Okoli rovov se je stkalo kar nekaj urbanih legend, vendar so se lahko obiskovalci prepričali, da se po njih ne pride do Kapitlja.

Na akciji smo sodelovali Anže Tomšič, Tomaž Žekar, Mitja Remih, Primož Zore in Klemen Mihalič

Foto: Danilo Kesić

 

Dan doživetij

Na isti dan pa smo kot že nekaj let zapored pomagali pri organizaciji Dneva doživetji v Županovi jami pri Grosupljem. Po ustaljenem protokolu smo med 10. in 15. uro v jamo spustili približno 50 bolj ali manj prestrašenih obiskovalcev.

Ekipa v pripravljenosti.

Spust smo izvedli Tomaž Grdin, Tomaž Žekar, Andrej Jaklič in Zdravko Bučar.

Spisala Klemen Mihalič in Zdravko Bučar