Šumeča polšna - dvodnevni raziskovalni tabor [2]

20.8.2009

Prejšnjo nedeljo (9.8.09) se nas je kar nekaj odzvalo povabilu Srečka k raziskovanju novo odkrite jame na Poljanski gori in s tem vsaj nekaterim izmed nas tudi malo premešalo načrte za vikend Marijinega vnebovzetja. Takrat je kljub celodnevni akciji ostalo odprtih še mnogo vprašanj v neznano in to je botrovalo, da smo organizirali dvodnevno raziskovanje nove "stotice", ki je potekalo 15. in 16. avgusta 2009 na Poljanski gori.

V soboto smo bili pri vhodu v jamo okoli 8:30 ure - verjetno zato, ker na tokratni akciji ni bilo Šinigoja, ki bi nam dal za kavo in s tem za kakšne pol ure skrajšal akcijo. Glede na to, da smo na predhodni akciji razopremili vhodno vertikalo zaradi nujnega ponovnega opremljanja in širjenja vhoda, je del sobotne mini odprave (Andrej Gašperič, Jernej Tramte in Anže Tomšič) pričel z širjenjem in novim opremljanjem vhodnega brezna. Sam pa sem pripravljal prostor za bivakiranje in dostavo opreme, ki je ostala na obračališču.

Anže na vhodu/izhodu.

Andrej pri preopremljanju.

Okrog enajste ure se mi je pridružil še Jože Stopar - odpravila sva se v jamo in ostale dohitela v t. i. Blatni dvorani, kjer smo se ustavili na predhodni akciji. Na tem delu sva s Stoparjem razširila ožino. Po prebiti ožini se po manjšem spustu odpira petmetrska dvorana, ki sprva ni vzbujala večjega upanja, čeprav se je čutil prepih. Nadaljevanje se je skrivalo pod naslonjenim kamenjem na skalno polico. Ponovno smo širili t. i. "Tomov prehod" - do te točke smo v nedeljo tudi opravili meritve. Na tej točki se je del ekipe obrnil in odšel proti izhodu, del ekipe pa je nadaljeval z raziskovanjem. Po 5 metrski stopnji in 10 m labirinta se odpre večja dvorana, ki je po mnenju prvopristopnikov večja od tiste v višji etaži (na predhodnih akcijah jo je opisoval Srečko). V nadaljevanju so premostili še približno 30 m globine in se ustavili pred neprehodnim meandrom, iz katerega je pihalo. Po skupinskem fotografranju so se odpravili proti izhodu.

V večernih urah sta se taboru pridružila še Tanja in Mihael Rukše - predsednica je predvsem poskrbela, da smo se (kar se prehrane tiče), počutili kot doma. Žal pa sta tabor zapustila Jernej in Andrej. K spanju so nas v poznih večernih urah preganjali mladi polhi s svojim oglašanjem.

V nedeljo so se nam ob 8. uri pridružili še Srečo Vidic, Borut Ponikvar in Gregor Brulc. Za sam start so nedaleč vstran kot za šalo odprli polšno in bog si ga vedi, kaj se spet skriva za njenim vhodom. Formirali smo tri ekipe: Srečko in Gregor – merilna, Miha in Borut – raziskovalna 1 in Anže in Tanja – raziskovalna 2, ostali pa pospravljanje. Srečko in Gregor sta potegnila meritve do Tomovega prehoda (- 112 m) in s tem potrdila ocenjeno globino iz predhodne akcije. Po grobih ocenah v tej smeri predvidevamo globino okoli 160 m. Miha in Borut sta poizkušala z napredovanjem v delih, kjer so se ustavili Andrej, Jože in Anže. Uspelo jima je prodreti še okoli 8 m globlje (na tej točki se jima je pridružil še Srečko). Anže in Tanja sta raziskovala še ne pregledano brezno v t. i. Križišču – velika dvorana. Brezno se po 40 metrih zoži s podornim kamenjem. Zaradi varnosti sta se odločila, da prehoda ne širita in da ta del ostane za naslednjo akcijo.

Borut nekje na globini 150 m.

Akciji so se v dopoldanskem času pridružili še Danijel in Davorin Dobaj (tokrat zemeljska ekipa) in Mateja Luzar, ki se je po dveh letih ponovno spustila v jamo.

Uspešno dvodnevno raziskovanje smo zaključili z dogovorom, da z raziskavami nadaljujemo v najkrajšem možnem času. Srečko pa se je po akciji že vsedel za domači računalnik - podatki meritev pokažejo naslednje:

- profil jame
- iztegnjeni profil jame
- tloris jame

Jože Tomšič

Novice

16.12.2009

Jama besnih krav

4.9.2009

Drekpumparji

25.7.2009

Lobanja X [2]

14.7.2009

Gobarske akcije

23.4.2009

Lobanja X

23.2.2009

Občni zbor

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2012

› 2011

› 2010

› 2008