60 let Jamarskega kluba Novo mesto

14.11.2022

Raznolikost je ključ uspeha

Vse se vrti, vse teče ...

Vse se vrti, vse teče ...

»Jamarski klub Novo mesto je v veliki meri uspešen zaradi raznolikosti njegovih članov. Imamo odlične jamarje, med katerimi so likovni oblikovalci, uredniki, biologi, geografi, računalničarji, snemalci, vojaki, novinarji, slaščičarji, takšni in drugačni umetniki, pisatelji, jamarsko nadvse uspešni upokojenci in še bi lahko naštevali. Na koncu pa se vsi združimo v jami, po jamarsko bi rekli, na štriku. Uspešnost dela v jami je ekipni uspeh, prav tako to velja tudi za delo na površju,« je predsednik JK Novo mesto Zdravko Bučar odgovoril voditeljici slavnostne seje ob 60 letnici kluba Klavdiji Kotar. V tej raznolikosti je bil tudi scenarij prireditve, ki sta ga pripravila Damijan Šinigoj in Tomaž Grdin, ki je bil poleg ostalega tudi avtor izjemnega uvodnega predstavitvenega filma.

Zdravko Bučar in Klavdija Kotar

Prisotni na slavnostni seji

Slavnostne seje v petek, 11. novembra 2022, v gostišču Loka v Novem mestu se je udeležilo kar rekordno število obiskovalcev, med katerimi sta bila tudi ustanovna člana kluba Lojze Medle in Danilo Breščak, ki jih prireditev tudi zaradi vsebinske zasnove ni pustila hladne. Goste so prvi pozdravili predsednik JK Novo mesto Zdravko Bučar, predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko, ki je poudaril, da se aktivnost novomeškega jamarskega kluba poleg ostalega vidi tudi v aktivnosti članov kluba v najvišjih organih zveze (podpredsednik in urednik revije Jamar, vodja izobraževalne službe, vodja službe za varstvo jam in urednik revije Naše jame, član predsedstva, vodja izobraževanja pri JRS) ter podžupan mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler, ki je bil še posebej fasciniran nad podatkom, da so člani JK Novo mesto registrirali kar 12 odstotkov vseh slovenskih jam.

Igor Benko

Boštjan Grobler

Člani kluba

Prireditev je potekala ob tihi glasbi tolkalista in glasbenega umetnika Primoža Malenška, povezovalka prireditve Klavdija Kotar pa je v pogovorih predstavila nekatere člane kluba.

Primož Malenšek

Najprej Borivoja Ladišića, ki je registriral že 975 podzemnih jam. Nato je predstavila vodjo službe za izobraževanje (v klubu in na JZS) Klemna Mihaliča, arheologinjo Zvonko Janežič, pisatelja, reševalca, urednika in izjemnega mentorja mladim tečajnikom Damijana Šinigoja ter Tomaža Grdina, avtorja različnih korporativnih filmov in glasbenih spotov z jamarsko in drugo tematiko, ki je tudi eden prvih jamarjev v Sloveniji, ki je začel meriti jame s sodobnim sistemom kombinacije laserskega merilca razdalje, naklona in smeri s pametnim telefonom in aplikacijo. Njegovo delo je kombinacija videa in fotografije ter sodobnega pristopa fotogrametrije v jamah, s pomočjo 3D tiskalnika pa sta skupaj z Šinigojem sestavila ter v dvorani prireditve razstavila izjemen 3D model najgloblje dolenjske jame Čaganka v razmerju 1 : 500.

Tomaž pred 3D modelom Čaganke

Borivoj Ladišić

Klemen Mihalič

Zvonka Janežič

Damijan Šinigoj

Tomaž Grdin

V raznolikosti predstavitve članov je na »oder« stopil tudi Boštjan Kuhelj, ki je prišel v klub šele letos, kot pa se je kasneje pošalil Marko Pršina, je fant dva meseca v klubu, pa je že na naslovnici osme izdaje klubskega zbornika Dolenjski kras 8, ki sta ga predstavila urednika Andrej Hudoklin in Marko Pršina (tudi oblikovalec zbornika), ki sta kasneje razdelila prve izvode publikacije. O izjemni publikaciji bomo spregovorili v enem izmed naslednjih prispevkov, gre pa za presežek vseh dosedanjih izdaj Dolenjskega krasa, v katerem je več kot 300 fotografij, 30 načrtov ter strokovnih in preglednih besedil. O osmi številki Dolenjskega krasa je mogoče govoriti le v superlativih.

Boštjan Kuhelj

Andrej Hudoklin

Priznanja in pozdravi

Na prireditvi je predsednik JK Novo mesto Zdravko Bučar podelil priznanja članom kluba za pomemben prispevek v delovanju kluba v zadnjih petih letih, prejeli pa so jih Borivoj Ladišić, Marko Pršina, Klemen Mihalič, Jure TičarYuri Schwartz, Uroš Mervič, Zvonka Janežič, Mitja Remih, Davorin Kacin, Tomaž Grdin ter Robi Maren (JK Krka), Avgusta d.o.o., Zavod Novo mesto, JK Krka, Občina Mirna peč ter Matija Križnar.

Borivoj Ladišić

Marko Pršina

Klemen Mihalič

Jure Tičar

Zvonka Janežič

Mitja Remih

Davor Kacin

Tomaž Grdin

Robi Maren

Zavod za turizem Novo mesto, zanj Boštjan Grobler

JK Krka, zanj Leopold Bregar

Občina Mirna Peč

Ob koncu prireditve so našo obletnico pozdravili in z darilom počastili še člani sosednjih klubov JK Krka, na čelu s predsednikom Leopoldom Bregarjem, in Kluba jamarjev Kostanjevica na Krki, ki jih je vodil predsednik Andrej Unetič.

JK Krka - Leopold Bregar

Klub jamarjev Kostanjevica na Krki - Andrej Unetič

Za konec sicer nismo poskrbeli za ognjemet, sta pa za izjemen nastop z ognjem, baklami in obročem poskrbela naš član Dominik Zagorc in njegovo dekle ter mednarodna umetnica Svetlana Khaleckaya.

Svetlana Khaleckaya

Svetlana in Dominik.

besedilo Tomaž Bukovec
fotografije Marko Pršina
video prireditve Tomaž Grdin

https://youtu.be/llUY7fe8wV8