Sancinova jama

11.3.2022

Dne 6. marca 2022 smo se starejši člani JKNM odpravili na mednarodno, medklubsko in medgeneracijsko akcijo v Sancinovo jamo v bližini Bazovice nad Trstom. Mogoče se sliši zelo odmevno, a smo šli zgolj na ogled omenjene nove krasotice na jamarskem zemljevidu. Po domače smo se šli "turizem" v jami, ki jo je odkril Claudio Bratoš, zamejski Slovenec in uspešen jamar na italijanski strani meje.

Dobili smo se na Bazovici s še preostalimi jamarji iz Sežane, Ajdovščine in Velenja, se opremili in odšli do jame. Zunaj je vela močna burja, tako da smo komaj čakali, da gremo v podzemlje na toplo. Jama je do glavne dvorane kar razgibana, ni pa zahtevna. Pa tudi umažeš se ne pretirano, kot se to ponavadi dogaja v naših dolenjskih jamah.

Priprave.

Ko smo prišli na dno velike dvorane se je naša pot po vrvi končala, razen za tiste, ki so hoteli pokukati še v kamin. Tu smo se porazgubili vsak v svoj konec ogromne dvorane in občudovali lepote jame, tako na tleh, stropu in po stenah. Skratka zelo lepo in enkratno.

Claudio in Tom - konstruktivno sodelovanje.

Kratek opis jame in raziskav.

Zdravko med kapniki.

Jama z biseri.

Dvojčka

Novomeščani smo se prvi odpravili na površje. Jama je vredna Sancinovega imena. Zahvaljujemo se Claudiu za povabilo in se priporočamo za še kdaj. Več podrobnosti si lahko preberete in pogledate na straneh National Geographica in Petra Gedeia.

Turisti: Jože Tomšič, Zdravko Bučar in Andrej Gašperič