Ebenthal - za sifonom

2.2.2022

Letos mineva peto leto od zadnjih društvenih raziskav v jami Ebenthal. V letu 2017 nam je uspelo raziskati precejšen del jame. V skrajnem južnem (pritočnem) rovu nas je zaustavil manjši sifon, za katerim naj bi se odpiralo še kar nekaj prehodnih rovov. Nadaljnje raziskave so v zadnjih letih nekoliko zamrle, velik razlog lahko pripisujemo tudi z vremensko pogojenimi razmerami v jami, saj so horizontalni rovi večji del leta v celoti zaliti.

V zadnjem sušnem obdobju jeseni 2021 smo organizirali "poživitveno" akcijo, katere namen je bil prečrpati oziroma preplavati sifon in pregledati morebitno nadaljevanje. Na žalost nam ni uspelo narediti nič od naštetega. Ustavili smo se namreč pred napačnim sifonom – kasneje smo ugotovili, da smo pravega pozabili označiti na delovnem načrtu jame.

Čisti kot vedno - pred akcijo.

Da popravimo vtis, smo počakali na naslednjo priliko in izkoristili sušno ter hladno vreme in se v številčni zasedbi 29. januarja 2022 ponovno odpravili v jamo. Cilj je ostal začrtan že s prejšnjih akcij: čim dlje proti Ribniško – Kočevskim polju. V vertikalnih stopnjah nas je nekoliko razveselila presušenost jame, tudi blata je bilo v zgornjih delih manj kot na prejšnji akciji. Po dobrih 90 višinskih metrih spusta, ko smo dosegli aktivne dele, pa nas je presenetila količina vode. Poševni rov, ki vodi do glavnega pritočnega sifona, je bil v celoti zalit! Vsaj 10 m je manjkalo do najnižje točke.

Zaliti rov, ki vodi do glavnega pritočnega sifona.

K sreči je do našega cilja vodil nekoliko višji vzporedni rov. Hitro smo se razdelili v ekipe. Prva je proti končnemu sifonu odšla črpalna ekipa v zasedbi Aleš, Zdravko in Jože. Plavalca Mitja in Anže sva počakala Tomaža in Dominika, ki sta pričela z merjenjem za 3D načrt jame.

Vodovodar Aleš.

Skrajno južni del jame smo dosegli po dobre pol ure dokaj naporne hoje, ki za premikanje zahteva tudi uporabo zgornjih okončin. Z natego nam je uspelo prečrpati vodo do te mere, da sva Mitja in Anže uspešno izplavala na drugi strani. Med tem ko sva raziskala in izmerila nove dele jame, je Aleš pazil na nivo vode pri sifonu, Jože in Zdravko pa sta se vrnila proti izhodu in pregledala še ostale neraziskane rove.

Prvi sifon je bilo potrebno prečrpati.

Znižana gladina je omogočila varen prehod na drugo stran.

Za sifonom smo raziskali in izmerili nekaj manj kot 100 m novih rovov, pred edinim možnim nadaljevanjem jame naju je ustavil manjši sifon, za katerega nisva imela dovolj poguma oz. prave opreme. Sledila sva tudi aktivnemu pritoku v kaminu, ki zaradi preozkih dimenzij ni omogočal nadaljevanja.

Zadnji sifon je zaustavil najino raziskovanje.

Ob povratku smo izmerili še manjkajočih 200 m jame in pregledali tudi vse suhe stranske rove. Nadaljnja raziskovanja v jami Ebenthal bodo osredotočena v odtočno dvorano. Tja je možno priti tudi ob nekoliko višjem vodostaju. Za prečenje zadnjega sifona pa bo očitno treba počakati na daljše sušno obdobje.

Nismo bili edini raziskovalci v jami.

Na tokratni akciji smo raziskovali, črpali, plavali in merili: Tomaž Grdin, Dominik Zagorc, Zdravko Bučar, Aleš Cvelbar, Mitja Remih, Jože in Anže Tomšič.

Trenutno stanje 3D meritev jame avtorja Tomaža Grdina je tu.

Foto: Anže Tomšič, Zdravko Bučar in Aleš Cvelbar