Dolenjski jamarski tabor 2022

12.9.2022

Kočevski Rog je bil od 2. do 4 septembra 2022 že drugič po obuditvi srečanj jamarjev Dolenjske v znamenju Dolenjskega jamarskega tabora, ki ga je organiziral naš Jamarski klub Novo mesto. S slavnostno sejo Jamarske zveze Slovenije in vsemi aktivnostmi smo začeli tudi z obeležitvijo 60 let delovanja Jamarskega kluba Novo mesto. Ki je, resnici na ljubo, od regionalnega majhnega kluba prerasel najprej v gonilo dolenjskega jamarstva, danes pa je tako glede jamarskih dosežkov na Dolenjskem in še posebej tudi na Kaninu, kot tudi članstva, eden izmed vodilnih jamarskih klubov v Sloveniji. Tabor je potekal ob Skavtski koči na Žagi Rog.

Skavtski okoljski center na Žagi Rog.

Dolenjski jamarski tabori so v preteklosti bili namenjeni skupni organizaciji raziskovanja večjih objektov in so tako različni dolenjski klubi do leta 1996, ko je srečanje zamrlo, pripravili 17 taborov. Na pobudo JK Brežice, JK Novo mesto in JK Krka smo leta 2017 obudili tabore z novim konceptom, ki predstavlja druženje, organizacijo jamarskih izpitov in dodatno izobraževanje, predstavitev jamarskih dosežkov v minulem letu in obiske zanimivih jamskih objektov v okolici ter danes že kar legendarno tekmovanje dvojic v dolenjskem speleotlonu, posebnem poligonu, sestavljenem iz plezanja, jamarskih nalog in premagovanja notranjosti posebnega zaboja z ožinami.

Delaven je bil že petek popoldan - kopanje v Jelenovem hodniku.

Jamarske tabora se je udeležilo 90 prijavljenih udeležencev in je z udeleženci slavnostne seje JZS število vseh preseglo sto. Izpita za jamarja pripravnika se je udeležilo 16 kandidatov, za jamarja pa 6 iz različnih slovenskih klubov, vsi pa so izpit opravili. »Ne iščemo neznanja, ampak znanje,« je slikovito opisal inštruktor JK Novo mesto Mihael Rukše, izpit za jamarja pripravnika pa so opravili tudi vsi trije kandidati iz našega kluba Barbara, Bošti in Dominik. V petek zvečer so dogajanja popestrila predavanja o dosežkih, še posebej o novih odkritjih v Skalarjevem breznu, ki jih je predstavil naš član Jure Tičar, sobota je bila v znamenju izpitov in obiska Ledene jame pri Kunču ter še posebej 144 m globokega Pihalnika. Njegova posebnost je, da ima vhod sredi ceste v jašku, smo pa lani novomeški jamarji odkrili in odkopali še drugi vhod ali izhod na drugi strani jame. To pomeni, da je Pihalnik takoimenovani skozenjc. Zvečer pa se je med seboj v premagovanju Speleotlona pomerilo 16 ekip, kar je največ do sedaj, najhitrejši ekipi pred našo dvojico (Rukše, Tomšič), pa sta bili ekipi Društva za raziskovanje jam Ljubljana in JK Borovnica. Nedeljske delavnice za vodje jamarskih šol pa se je udeležilo 25 udeležencev.

Petkove večerne predstavitve jamarskih dosežkov.

Zbrano poslušanje ...

Sobotno jutranje prijavljanje na izpit JZS.

Priprave na skupinsko fotografiranje.

Obisk Ledene jame pri Kunču.

Izpiti v spodmolu pod vrhom Kočevskega Roga.

Srečanje je uspelo, recept je uspešen, zagotovo pa največ povedo besede Klemna Mihaliča, ki je bil skupaj s predsednikom JK Novo mesto Zdravkom Bučarjem vodja srečanja: »Hvala vsem, ki ste pomagali organizirati ta dogodek. Vem, da ni bilo lahko. Veliko delo je naredila kuharska ekipa. Tri dni zagotavljanja hrane za skupaj več kot 100 ljudi. Toni, Jasna in Beli, hvala! Brez Toma in Andreja, ki sta poskrbela za nabavo vsega tudi ne bi šlo. Mitja je pomagal v ponedeljek opremiti steno, poskrbel, da smo imeli (skoraj) ves čas hladno pivo, pripravljal, pospravljal, razlagal robo ... Ana in Mateja sta ves čas z nasmehom sprejemali goste. Jure je v petek zvečer predstavil raziskave v Skalarju, visel na štriku celo soboto med ocenjevanjem kandidatov in sodeloval pri delavnici v nedeljo. Anži je dal v uporabo orodjarno in prosti čas za izdelavo novega dela za Speleotlon, opremil Pihalnik, vodil po njem, ves čas pomagal pri vsem. Miha je posodil zvočnik, ocenjeval na izpitih in pomagal povsod, kjer je lahko. Maxinne in Tanja sta bili prvi na Speleotlonu med ženskimi ekipami in prehitele marsikatero moško ekipo, poleg tega pa pomagali pri vsem – od kuhe do pospravljanja. Tomaž je oblikoval vabilo in prelepe majčke ter fotografiral v Pihalniku. Marko je asistiral pri fotografiranju Pihanika, fotografiral celoten DJT ter posodil projektor in platno. Tudi oba njegova sinova Peter in Luka sta sodelovala pri aktivnostih. Majh je poprijel za vsako delo, vse pridno dokumentiral in vodil po Ledeni jami pri Kunču. Barbara, Bošti in Dominik - Sladki so se res izkazali na izpitu za jamarja pripravnika, Damijan P. je v petek pomagal postaviti steno in v soboto ocenjeval na izpitih. Damijan Š. je dobro zabaval predsednika JZS in namestnika direktorja URSZR. Aleš je bil z nami cel vikend in je posodil roko pri vseh aktivnostih. Črt je v petek ponoči urgentno pripeljal nov agregat in rešil večerni program. Andrej J. je prišel skupaj z ženo in biskvitom. V soboto nas je obiskal tudi Kaco, v nedeljo pa se je oglasil Uroš, Andrej H. je ocenjeval znanje kandidatov o varovanju jam in z nami delil svoje bogato znanje. Tomaž B. pa se nam je pridružil v soboto in poskrbel za medijsko pokritost dogodka.

Alfa in omega vsakega jamarskega tabora. Odlična kuharja.

Priljubljeni speleotlon.

Toni in Jasna. Sanjski kuharski tandem. Hvala!

In ne nazadnje, vsega tega ne bi bilo brez Zdravka, ki je vse skupaj organiziral, vodil, nas brcal v rit, spodbujal in bil gonilna sila vsega. Hvala vam, nam vsem! To je bil naš praznik, uvod v praznovanje 60. obletnice. Tak, kot se spodobi za klub.«

Jutranje tihožitje.

Tomaž Bukovec in Klemen Mihalič

Fotografije: Marko Majhen

Uradno vabilo na Dolenjski jamarski tabor 2022