JK Novo mesto – 60 let – fotografska razstava in predavanje

14.9.2022

Razstava: JK Novo mesto - 60 let

16. september 2022 ob 19. uri, Glavni trg, Novo mesto
Razstavljavca: Marko Pršina, Tomaž Grdin

Predavanje: Skalarjevo brezno

16. september 2022 ob 20. uri, Glavni trg 6, Novo mesto (knjigarna Goga) 
Predavatelj: Klemen Mihalič

Vabimo vas na odprtje pregledne razstave jamskih in jamarskih fotografij Jamarskega kluba Novo mesto in predavanje o zadnjih raziskavah Skalarjevega brezna na Kaninu. Na dvajsetih panojih na Glavnem trgu v Novem mestu si boste lahko ogledali fotografije klubskih fotografov Marka Pršine in Tomaža Grdina. Sledilo bo predavanje o zadnjih raziskavah v Skalarjevem breznu, ki ga bo vodil eden od treh koordinatorjev zadnjih raziskav Klemen Mihalič.

Odprtje razstave bo 16. septembra ob 19. uri na Glavnem trgu v Novem mestu. Voden ogled fotografij bo trajal do 20. ure, potem pa bo v knjigarni Goga (Glavni trg 6) sledilo predavanje o Skalarjevem breznu.

Fotografije, s katerimi bosta avtorja predstavila zadnjo dekado delovanja kluba, bodo predstavljene na panojih v centru mesta na Glavnem trgu, obiskovalci pa si bodo lahko s pomočjo 3D očal ogledali 3D model najgloblje dolenjske jame Čaganka. Razstava in predavanje potekata v sklopu obeležitve 60 let delovanja Jamarskega kluba Novo mesto. Ta je, brez pretiranega (samo)hvaljenja, od majhnega regionalnega kluba prerasel najprej v gonilo dolenjskega jamarstva, danes pa je tako glede jamarskih dosežkov na Dolenjskem in še posebej tudi na Kaninu, kot tudi dejavnosti njegovih članov v Jamarski zvezi Slovenije in Jamarski reševalni službi ter v raziskovanju najglobljih jam eden izmed vodilnih jamarskih klubov v Sloveniji.

Veseli bomo vašega obiska ...
Člani JKNM

Uvodni plakat

Spust s svetlobo. Foto Marko Pršina

Marko Pršina (1962)

Marko Pršina se je z jamarstvom začel ukvarjati leta 1983, fotoaparat je njegov spremljevalec skoraj na vseh akcijah. V svoji jamarski karieri je bil tudi jamar demonstrator in reševalec. Zaposlen je na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto.

Leta 2003 je za fotografijo kapljice, odbite s kapnika, posneto v Kostanjeviški jami prejel nagrado angleške revije Geographical Magazin. Fotografija je objavljena tudi v izjemni monografiji

Kostanjeviške jame (2002), v kateri je bil Pršina avtor fotografij. Prav tako je prejel več nagrad Fotografske zveze Slovenije.

S svojim delom daje poseben pečat publikaciji Dolenjski kras, letošnja izdaja ob 60. letnici JK Novo mesto bo že osma. Sodeloval je že pri drugi številki (1987), takrat še s pretipkavanjem besedil, od tretje številke naprej pa je oblikovanje in tehnično urejanje publikacije v njegovih rokah in to na način, da se dobesedno presega iz številke v številko. Dolenjski kras ni zgolj zbornik o jamarskih dogodivščinah, ampak izjemno resna publikacija z odličnimi fotografijami in vrhunskim oblikovanjem. »Digitalna fotografija ima ogromno prednosti tudi pri jamarski in jamski fotografiji. Nekoč si si ustvaril podobo fotografije v jami in fotografiral, vendar v bliskih flešev nisi mogel zaznati celotne na film zajete podobe. V glavi si imel le latentno (neobstoječo) fotografijo. Tako si več dni do razvitja filmov trepetal in upal na dober rezultat. Danes pa med fotografiranjem pogledaš na zaslon, korigiraš in popraviš, še enkrat fotografiraš, in imaš rezultat takoj v svojih rokah,« pravi Marko Pršina.

Spust pod svetlobo. Foto Tomaž Grdin

Tomaž Grdin (1980)

Tomaž Grdin se je z jamarstvom začel ukvarjati zaradi fotografije. Na povabilo članov JK Novo mesto je septembra 2009 fotografiral Astino jamo, za njo Kaščico, potem pa se je vpisal v začetni jamarski tečaj. Ima samostojno podjetje (Studio enota – vizualne komunikacije Tomaž Grdin s.p.), njegova dejavnost pa so fotografske, video in grafične storitve ter oblikovanje. Je jamar reševalec in aktivni član Jamarske reševalne služber.

Grdin je avtor različnih korporativnih filmov in glasbenih spotov, kot na primer Čar neznanega (2. mesto na speleo filmskem festivalu Karlovac, 2014), spot za skupino Dan D in film Skalar 2018, v katerem je prikazal jamarsko reševalno vajo iz največje globine do sedaj. V filmu Lights on pa govori o pionirskem fotoskeniranju jam in tudi prikaže 3 D posnetek najgloblje dolenjske jame Čaganka.

Njegovo delo je vedno kombinacija videa in fotografije ter sodobnega pristopa fotogrametrije v jamah, ob tem pa je eden prvih jamarjev v Sloveniji, ki je začel meriti jame s sodobnim sistemom kombinacije laserskega merilca razdalje, naklona in smeri s pametnim telefonom in aplikacijo.

Dodatek: postavitev razstave pred Rotovžem na Glavnem trgu v Novem mestu.

O dogodku je pisal tudi Dolenjski list,  prispevek o klubu pa so pripravili tudi na Vašem kanalu.