Občni zbor Jamarske zveze Slovenije

25.2.2010

V soboto, 20. februarja, sva se z Jernejem odločila, da se namesto v jame odpraviva na Občni zbor Jamarske zveze Slovenije, ki je potekal v Velenju. Ob 11. uri se je v prostorih Mestne občine Velenje začela slavnostna seja Predsedstva JZS. Kljub dokaj poznemu začetku (pri nas bi se seja verjetno začela že ob 6.30 zjutraj), sem na sejo prišel še rahlo zaspan, ker so me v petek zvečer obiskali kolegi iz Gorenjske in sem jim moral razkazati vse novomeške gostilne. Seveda sem se jim na začetku upiral, da moram zjutraj zgodaj vstati, vendar to ni pomagalo. Kmalu pa smo zamenjali vloge in jaz nisem hotel domov. Vendar to je že druga zgodba …

Skupinska fotografija udeležencev zbora pred stavbo MO Velenje.

Slavnostne seje predsedstva sta se udeležila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič in župan občine Velenje Srečko Meh. Oba sta navzoče razveselila z nagovorom, čigar glavna tema se je vrtela okoli pomena jamarstva v Sloveniji na področju zaščite in reševanja ter varstva jam. Za glasbene vložke je poskrbel Rudarski oktet Velenje, ki so se odlično odrezali (razen tega, da jih je bilo v resnici devet, torej so bili bolj nonet kot oktet, vendar se verjetno oktet lepše sliši kot nonet) in poskrbeli za dobro vzdušje. Sledila sta še govora dolgoletnega predsednika JZS Jordana Guština in predsednika Koroško-šaleškega jamarskega kluba Speleos - siga Velenje Rajka Bračiča. Po koncu uradnega govorniškega dela je sledila še podelitev priznanj Jamarske zveze Slovenije posameznikom za različne dosežke v jamarstvu. Podelili so tudi potrdila za nazive Jamarske reševalne službe.

Nagovor dosedanjega predsednika JZS Jordana Guština.

Po končani uradni slovesnosti, so nas organizatorji povabili na kosilo v bližnji hotel Paka, kjer sva si z Jernejem privoščila še hitro kavico in čikec. Ko sva vstopila v jedilnico hotela, se je večina jamarjev že mastila z piščančjimi perutničkami in glodala svinjska rebrca. Seveda so vsi takoj navalili na hrano, saj noben ne potrebuje redne doze nikotina v kri … Ko sva se hotela usesti za mizo na zasluženo kosilo, nisva našla nobenega prostega mesta več, tako kot tudi nesrečnika pred nama. Natakarica nama je razložila, da so vsa mesta zasedena in da bova morala počakati 15 minut. Sva se usedla v avlo hotela in počakala kakšne pol ure, vmes pa razpravljala, kako je do tega prišlo. Pomislila sva tudi na to, da je to globalna zarota Jamarske zveze Slovenije proti Jamarskemu klubu Novo mesto. Seveda sem potem prebral listek z navodili, kjer piše, da se je potrebno prijaviti za kosilo do torka. Me je Jernej z naivnim pogledom suvereno vprašal: »Naju nisi prijavil?«,. Seveda naju nisem prijavil! In sva pojedla vsak pol sendviča, ki ga nisem mogel pojesti za zajtrk, ter pokadila škatlo cigaret, dokler ni ura pokazala na dve popoldne, ko se je začel še volilni občni zbor Jamarske zveze Slovenije.

Dobitniki zlatega znaka JZS.

Dnevni red občnega zbora je bil sledeč:

1. Potrditev dnevnega reda
2. Izvolitev delovnih teles občnega zbora (vodstvo, 2 overovitelja, zapisnikar, verifikacijska komisija, volilna komisija)
3. Poročila strokovnih služb in komisij JZS (Kataster, Izobraževanje, Uredništvo Naše jame, Uredništvo Jamar, Knjižnice, Tehnične komisije, Varstvo jam, JRS, blagajnika, tajnika, Spletna stran, E-poštni dopisni seznam, delegata v UIS, »Proteus« v organizaciji URSZR) in predsednika JZS
4. Predstavitev zaključnega računa
5. Poročilo inventurne komisije
6. Razprava na poročila
7. Poročilo nadzornega odbora
8. Potrditev poročil
9. Potrditev zaključnega računa
10. Razrešitev starih organov JZS
11. Volitve novih organov JZS
12. Razglasitev rezultatov volitev
13. Plan dela in finančni načrt
14. Članarina
15. Razno

Potrditev dnevnega reda in delovnega predsedstva je minila hitro. Nadaljevali smo s poročili strokovnih služb JZS in predsednika. Najprej je Miha Čekada predstavil delovanje katastra JZS. Ko je pokazal rezultate vseh oddanih zapisnikov in novih jam odkritih v Sloveniji in se je na prvem mestu izpisalo ime Jamarskega kluba Novo mesto, sva se z Jernejem komaj zadržala, da nisva začela na ves glas kričati: »Midva sva pa iz JKNM, na na na na na, …«.

Tesno za petami nam je bil Jamarski klub Krka in če upoštevamo zapisnike našega kluba in Krke predstavlja to 50 % vseh oddanih zapisnikov v Sloveniji!

Poročilo so predstavili še vodje ostalih strokovnih služb JZS. Finančno in vsebinska poročila je občni zbor potrdil soglasno. Poslušali in potrdili smo še poročilo nadzornega odbora. Sledila je razrešitev organov JZS in volitve za nove organe JZS. Za vsa mesta v organih je bilo točno toliko kandidatov, kolikor je prostih mest. Možnost izbire smo imeli samo za vodjo izobraževalne službe, kjer sta bila na izbiro dva kandidata in za člane nadzornega odbora, kjer smo izbirali med štirimi kandidati za tri prosta mesta - med njimi je bil tudi naš član Andrej Hudnik. Po vseh zapletih z volitvami smo po dobre pol ure čakanja dočakal novoizvoljeno vodstvo Jamarske zveze Slovenije. Novi (stari) predsednik je postal Vido Kregar, ki je bil predsednik zveze že med leti 1984 in 1988. Podpredsednika zveze sta postala Rosana Rijavec in Peter Vukotič, vodja JRS je Rajko Bračič, vodja varnostno-tehnične službe je Uroš Ilič, vodja izobraževalne skupine je Bojan Stanek, vodja katastra ostaja Miha Čekada, vodja službe za varstvo jam je Franc Malečkar, člani predsedstva pa so še Franc Arh, Jože Gešelj, Irena Stražar, Bernard Štiglic, Iztok Trček in Mateja Ferk. Člani nadzornega odbora so postali Kristjan Cotič, Igor Potočnik in naš Andrej Hudnik.

Na koncu smo še sprejeli sklep, da se letna naročnina na revijo Jamar iz zdajšnjih 4€ dvigne na 5€, saj se s staro naročnino ne pokrijejo niti stroški tiska in lektoriranja.

S tem se je volilni občni zbor Jamarske zveze Slovenije končal. Z Jernejem pa sva se, lačna kot volka, ustavila še v bližnji posredovalnici hitre hrane, kjer sva se namastila z »čizom«, ter se odpeljala domov.

Vse tri fotografije so nam prijazno posredovali člani Koroško-šaleškega jamarskega kluba Speleos-siga Velenje. Hvala!

Predstavnika JKNM na občnem zboru sva bila Jernej Šulc in Klemen Mihalič.

Novice

14.10.2010

Disco

27.9.2010

Bosna 2010

21.9.2010

Poplave 2010

17.9.2010

Napad na Vimol

27.7.2010

BK 3

3.6.2010

Roške punce

12.5.2010

Esmeralda [2]

28.4.2010

Esmeralda

26.3.2010

Jamarski tečaj

13.3.2010

Občni zbor

28.1.2010

Ne me J.

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2012

› 2011

› 2009

› 2008