Pomladansko čiščenje Čaganke

2.4.2010

Končno se nam je v soboto, 27.3.2010, le uspelo uskladiti z vremenom in seveda tudi med seboj. Nabralo se je zadostno število pripravljenih sodelovati na obsežni akciji. Glavni namen tokratne akcije je bil razopremiti celotno jamo, sočasno pa moštvo izkoristiti še za poziranje pred Markovim objektivom. Da bi bilo čimmanj čakanja, smo se razdelili v dve večji skupini – fotografsko in razopremljevalno, le-ti pa sta se delili še na manjše podskupine. Po občutku smo razdelali časovni plan aktivacije posamezne skupine, kar se je izkazalo za dobro, le časovni zamiki med aktivacijo posamezne skupine, bi lahko bili še daljši.

V nekaj urah smo člani prve skupine (Andrej, Irena, Marko, Anže, Miha, Tanja in Jernej) počasi nakapali v severni rov na globini 200 m, kjer je bilo tudi izhodišče za nadaljnje aktivnosti. Nekateri, ki še niso bili na dnu dolenjske rekorderke, so se šli "vpisat v klub Čaganka". Jernej je kot zadnji obiskovalec Končne dvorane oz. Game over pospravil vrvi in pritrdišča. Marko se je medtem že lotil fotografiranja prehoda iz Severnega rova v Game over. Fotkal je isti motiv z različnimi osvetlitvami, prvič pa je za osvetljevanje na takšni globini uporabil tudi tako imenovane "bulb-e". Z rezultati fotografiranja smo bili vsi zadovoljni, najpomembnejše pa je, da je bil zadovoljen tudi fotograf. Naslednji njegov motiv je bil v Galeriji na začetku Severnega rova, zato smo potrebno opremo preselili tja. Tudi tu je bilo posnetih nekaj variant z različnimi osvetlitvami. Med snemanjem zadnjega motiva so prvi že plezali proti površju, da se kasneje ne bi preveč čakali. Do dnevne svetlobe le ni samo nekaj, temveč dve stotniji metrov …

Majhen korak za jamarstvo, velik skok za jamarko.

"Najlepša jamarja" na najnižji točki.

Sendvič pavza.

Fotograf Marko v elementu.

Anže čaka na Markove ukaze ...

Med skladi pelje pot v neznano ...

Ko je bilo posneto vse, kar se je posneti dalo, smo se tudi ostali podali proti površju. Dogovorili smo se, kje bo kdo koga počakal za prevzem in nadaljnji transport opreme. Kot zadnji sem razopremljal del jame od Križišča na stičišču Južnega in Severnega rova pa do Meandra, od koder je prevzel štafeto Šini, ki je razopremljal od Šestega jezera pa vse do vhoda. Pri transportu sta mu pomagala še Tom in Klemen, ki sta se za ta namen spustila vse do brezna pod stropno zanko. Akcija je po pričakovanjih trajala 12 ur in pol, od 7.30, ko je v jamo vstopil prvi jamar, pa do 20.00, ko je iz jame prišel zadnji. Po preoblačenju blatne in mokre opreme smo se skupaj odpeljali na zasluženo večerjo h Klepcu. Ob picah in pijači se je razvila živahna debata, tako da je čas hitro mineval. Za zaključek uspešnega dneva nam je ostal le še odhod domov, prha in topla postelja.

Jernej je nasmejan prišel iz jame.

Rjavi nosek in preširen Irenin nasmeh.

Predsednica Tanja je zadevi (jami) prišla do dna in je bila z videnim zadovoljna.

Srečko je lahkih nog priplezal iz Čaganke.

Ne to ni polna luna, to je nasmejani Tom.

Klemi in Šini polna energije vdihavata čisti zrak na Poljanski gori.

Skoraj vsi udeleženci lepe in uspešne akcije - Srečko je predčasno odkuril domov.

Vendar pa s tem akcije še ni bilo konec (vsaj ne za vse). Umazano opremo je bilo treba še oprati in pregledati. To smo najbolj zagreti opravili na Cvetno nedeljo. Izbrali smo si termalni izvir pri Klevevžu, da nas ni preveč zeblo v roke. Pri pranju so sodelovali Anže, Tom, Vida, Irena in Andrej. Jernej pa je v pranje svoj delež opreme odnesel domov.

Čistilni servis.

Čistilni servis.

Na tem mestu se zahvaljujem vsem sodelujočim na akciji, ki so vsak po svojih močeh prispevali k uspešno opravljenemu fotografiranju in razopremljanju.  Zahvala pa tudi tistim, ki so umazano opremo oprali, da bo spet uporabna za nove jamarske podvige.

Pozirali in se trudili s transportom blatnih transportk: Anže Tomšič, Marko Pršina, Jože Tomšič, Irena Matekovič, Jernej Tramte, Miha Rukše, Tanja Rukše, Damijan Šinigoj, Klemen Mihalič, Srečko Vidic in Andrej Gašperič.

P.S. Pa da ne boste mislili, da smo Čaganko dokončno »pospravili«, mladci za letos že načrtujejo nadaljnje raziskave. Obilo sreče ...

Novice

14.10.2010

Disco

27.9.2010

Bosna 2010

21.9.2010

Poplave 2010

17.9.2010

Napad na Vimol

27.7.2010

BK 3

3.6.2010

Roške punce

12.5.2010

Esmeralda [2]

28.4.2010

Esmeralda

26.3.2010

Jamarski tečaj

13.3.2010

Občni zbor

28.1.2010

Ne me J.

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2012

› 2011

› 2009

› 2008