Kanin 2021 - Skalarjevo brezno - medpraznična akcija

31.12.2021

Med 25. in 30. decembrom 2021 se je na Kaninu odvijala delovno-raziskovalna akcija v Skalarjevem breznu. Prvi dan so se Robi, Rok in Damijan lotili prenosa opreme ter odkopavanja glavnega vhoda v brezno. Stena ob vhodu je bila ravno dovolj predihana, da se je odkopalo okoli 4 m dolg rov. Drugi dan sta Gašper in Samo pričela z menjavanjem VOX kabla od vhoda do Delirium Tremensa. Več kot očitno je kabel načela strela, saj je bil ta na stikih povsem črn. V breznu smo predhodno določili in označili devet statičnih točk za javljanje. Z Rokom sva ta dan na vhod znosila še opremo ter utrdila pot. Med drugim naju je možic zanesel tudi do novega brezna Emil 8. Ko sva z navigacijo ugotovila, da stojiva ravno nad vhodom v 25 m vertikalo, smo se odločili, da kasneje ta možic raje odstranimo.

Jure na vhodu v brezno.

V ponedeljek je VOX ekipa (Gašper, Samo) nadaljevala s svojim delom, v brezno pa so se v popoldanskih urah odpravili tudi Gregor, Brane in Den, ki so z Galerije dobre zemlje iznesli nekaj starih vrvi. Ekipa Rok, Anže in Jure smo se odpravili do Meandra Strela ter od tu do brezna Mlajši brat namestili nove vrvi in sidrišča, s čimer smo izboljšali varnost na tem odseku. Rok se je vrnil na površje, z Anžetom pa sva nadaljevala pot proti bivaku Hotel California na 998 m. Na poti sva na začetku meandra Satisfaction na globini 870 m razširila prehod. Že tu sva dobila občutek, da bo akcija za iskanje nadaljevanj obetavna, saj je skozi ožino pihalo tako močno, da sva imela polne oči peska. Hotel California sva dosegla v poznih večernih urah ter bivak okrepila z eno transportno vrečo hrane. Jutranja budilka je zatajila, tako da sva iz šotora izstopila v torek ob 11. uri in se po pripravah napotila v del galerij, ki vodijo proti jugozahodu. Pot v te galerije sva označila s trakom, v Črnih vratih (prehod 2 x 2m) pa sva se naužila močnega prepiha.

Prepih v Črnih vratih.

V delu Ježkomordor na globini 932 m naju je od zadnjič pričakala ožina, ki smo jo širili že z Edijem Benkom in Gregom Maffijem na predhodni akciji. Po približno 3 urah dela sva jo razširila. Tudi tu je prepih neusmiljeno vel. Med podornimi balvani večjih dimenzij sva se splazila do 15 m globokega brezna. Pod njim je bil manjši prehod popolnoma prekrit z aragonitnimi ježki, skozi katerega sva se po 5 m spustila do novih galerij. Po 50 m sva opremila novo stopnjo (cca. 20 m). Od tu dalje po galeriji dimenzij 5 x 8 m še okoli 50 m, do nove 15 m stopnje.

Stopnja za stopnjo ... 1000 met'rca.

Že v galeriji je bilo navkljub dimenzijam čutiti prepih. Spustila sva se v dvorano, kjer sva se najprej usmerila med bloke na dnu, a neuspešno. Pogled navzgor po dvorani naju je spravil v veselje. Popolnoma "zaježkan" prehod dimenzij 2 x 2 m, ki je bil zaradi prepiha povsem bel in je pričakovano dobil ime Bela vrata.

Prehod Bela vrata z mnogimi ježki.

Previdno sva se vzpela do prehoda in se za njim podala skozi blatne galerije – vsak v svojo smer. En levo navzdol, drugi naravnost. In prišla do enakega rezultata. Del jame, kamor naju je vodil močan prepih (globina okoli 1000 m) se konča z breznom večjih dimenzij (vsaj 20 x 30 m) ter globine vsaj 100 m. Otroško veselje sva nadgrajevala z nenehnimi globinomerskimi ocenami (metanjem kamenja). Na tem mestu je Anži dokumentiral video z gromozanskim bobnenjem v globočinah Kanina in epsko ugotovitvijo: "Cel dan bi to lahko počel!" Tu se je delo končalo, ob vračanju pa sva namerila še okoli 250 m poligona in 60 m globine raziskanih rovov. Kot omenjeno se ta del galerij usmerja proti jugovzhodu v smeri za enkrat še vedno zelo oddaljenega sistema Mala Boka-BC4. Rekla sva si da "danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan" in se v sredo vrnila na površje iz Hotela California.

Jure: nič več žejen, lačen pa!

V ponedeljek in torek so se v koči in njeni okolici mudili še Erik Maffi, Grega Maffi, Anton Košuta, Bogomir Remškar in Jernej Remškar. Izvedli so pregledovalno akcijo v jamah nad kočo ter pomagali z označevanjem poti in napeljevanjem vrvi do vhoda v Skalarjevo brezno, za čas, ko se na pobočja usuje večja količina snega in bo vhod težje najti. Danes smo s Kanina sestopili še zadnji raziskovalci in kočo prepustili novoletnemu prazničnemu vzdušju.

Zahvaljujemo se Sončnemu Kaninu za prevoz z gondolo in samogostoljubju koče Petra Skalarja, za katero so marljivo skrbeli vsi ljubitelji dobre kulinarike, zakurjenih ognjišč in sproščenega kramljanja.

Na tokratni akciji smo sodelovali: Gregor Čuk, Brane Čuk, Katarina Kotnik, Gašper Kveder, Erik Maffi, Grega Maffi, Robi Maren, Samo Milanič, Damijan Potrpin, Bogomir Remškar, Jernej Remškar, Rok Stopar, Jure Tičar, Anže Tomšič, Den Vrhovnik

Pa srečen skok v novo leto!

Jure Tičar

Fotografije: Anže Tomšič