Jamarski tečaj 2021 - drugi vikend

7.6.2021

Polovica tečaja je za nami. Teoretični del v petek zvečer mi je malo lomil možgane. Čisto preveč informacij v kratkem času. Načeloma mi je vse jasno in logično, a točno vem, da bi me v praksi nekje zmanjkalo in ne bi pravilno nadaljeval. Zato pa že zarana naslednji dan sledi praktični del v steni in na vrvi. Jap, spuščanje in plezanje po lestvicah so nas učili prejšnji vikend.

V petek nam je Klemen razložil vse o osebni varovalni opremi ter do potankosti plezalni pas. Tu se začne cel žur. Vponke, bremza, popkovini, pasovi, prižemi, zanka ... ampak vsa oprema je noro dobro razvita in sistem spuščanja / plezanja je logičen. Na plezalcu ostane le še dosledna uporaba dvojnega varovanja in si varen med plezanjem po vrvi. Nakar vpade še jamar Anže in nam kaže nove vozle, potrebne za naslednji dan v steni. Petkov tečaj pod krošnjo drevesa zaključimo v temi. Kot je za jamarje v navadi? Ne vem še ... ugibam ;-)

V soboto zjutraj pa smo že kar takoj ob prihodu do udornice Malisnica oblekli plezalni pas. Ker teorijo smo že slišali! Za dobiti občutek smo prvi spust opravi z dvometrske skale, nakar sledi ponovitev na daljši vrvi. In tu se kmalu pojavijo prvi zares tehnični elementi, ker sam spust po vrvi je prav zabaven. Prestaviti se z ene strani sidrišča na drugo (po domače bi rekel z ene vrvi na drugo) je pa kar zanimiv postopek. Kar nekaj manevrov je potrebnih, da se venomer zagotavlja dvojno varovanje in inštruktorjema ni ušla nobena poteza, ki sem jo narobe naredil med plezanjem.

Za začetek - vozli, vozli, vozli ...

Prvič v vertikali.

Pod budnim očesom inštruktorja.

Vzpenjanje po vrvi pa je spet nova zgodba. Razmišljam, kako bi opisal zadevo. Pa se spomnim Adama, ki me je po koncu tečaja spraševal: "A sem samo jaz preslišal govora o vzpenjanju po vrvi ali so to pozabili povedati?" Po mojem tega nihče ne želi razlagati, ker je težko povedati. Je pa zelo logično, ko si enkrat pravilno vpet na vrvi s prsno in ročno prižemo ter zanko. Enostavno plezaš pač ;-)

Premice, presečišča, simetrale, diagonale, tangente, oglišča in še in še.

Skoraj gneča v smereh.

Ta tečaj se krasno razvija. Sploh ker nas učijo strastni jamarji in hkrati enkratni pedagogi. Pa krasna ekipa sotečajnikov/ic tudi pomaga pri tej prijetni izkušnji. V pričakovanju naslednjega vikenda ...

Marko Majhen

PS: mala opažanja

V eno fajn družbo sem zabredel. Jamarka pride zapiske urejati v naravo ob steno, druga mimogrede opremi plezalno smer, tretji pride z otroci pogledati tečajnike v steni, četrti nas ob obisku spremlja in pomaga ob treniranju izdelave vozlov ... eno tako prijetno, sproščeno, kolegialno vzdušje veje v jamarski sceni. Lepo!

Fotografije Marko Majhen