Lidarce na Kočevskem rogu

10.2.2021

Po uspešni predhodni terenski akciji, ki je sicer bolj spominjala na alpinistično odpravo, smo se pretekli vikend ponovno odpravili na Kočevski rog. Zbrali smo se z namenom, da raziščemo predhodno na računalniku označene objekte. Po nenadni otoplitvi se je v nekaj dneh utekočinilo vseh dvajset centimetrov snega. Namesto enovite snežne odeje je bilo opaziti le nekaj manjših zaplat v depresijah. Tokrat smo bili namesto snežne idile deležni deževne spremljave in blata.

S Klemnom sva se na teren podala že v nedeljo popoldne. Raziskala sva dva objekta z globino štirinajst in osemindvajset metrov. Slednji na skrajnem dnu pod podorom najverjetneje skriva nadaljevanje.

Anže pomerja Urošev XXL kombinezon. Foto Uroš Mervič.

Old school risar. Uroš Foto Anže Tomšič.

Novodobni risar Klemen. Foto Davor Kacin.

V ponedeljek smo nadaljevali v okrepljeni zasedbi. Pridružili so se nama še Mitja, Anže in Uroš. Razdeljeni v dve ekipi smo tekom dneva raziskali devet objektov. Od tega je bilo nekaj manjših, vendar vseeno primernih za registracijo, nekaj pa z globino trideset in en z globino petinštirideset metrov.

Bojni ples. Foto Klemen Mihalič.

Naveza v vertikali. Foto Mitja Remih.

Klemen z obrambnim sprejem čaka medveda, ki prihaja iz brloga. Foto Davor Kacin.

Nadzornik Uroš. Foto Anže Tomšič.

Kdo zdrži dlje na eni nogi. Foto Klemen Mihalič.

Proti večeru smo se zbrali pri bližnji gozdarski koči in po izmenjavi rezultatov nazdravili uspešno izvedeni akciji. Izkupiček le-te je enajst novih objektov. Zaključujem, da je bilo za ta namen vredno izkoristiti podaljšani vikend.

Udeleženci: Klemen Mihalič, Mitja Remih, Anže Tomšič, Uroš Mervič in Davor Kacin.