Jamarski tečaj 2021 - izpiti JZS

27.10.2021

Dne 4. septembra 2021 je v starem kamnolomu pri Lipici blizu Sežane v organizaciji Jamarske zveze Slovenije potekal prvi rok jamarskega izpita za naziv jamar pripravnik. Letos smo se ga udeležili Robert Kobe, Nina Mandelj, Marko Majhen ter Luka in Peter Pršina, ki smo delali izpit, poleg nas pa so kot inštruktorji na izpite prišli tudi Klemen Mihalič, Miha Rukše in Damijan Šinigoj.

Jamarski izpit ...

Po hitrem zboru vseh udeležencev iz različnih klubov se je začel prvi del izpitov - teorija. To je bil edini del, ki smo ga opravili skupno, kajti potem smo se razdelili po različnih delovnih postajah, ki so bile za nas vnaprej pripravljene. Še pred tem pa nas je čakal pregled osebne opreme, ki smo ga opravili takoj po testu.

Teorija.

Za jamarja pripravnika smo morali znati:

  • osnove prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja,
  • vozle ter njihovo uporabo,
  • plezanje po lestvicah (kjer je bila ključna komunikacija s partnerjem),
  • vrvno tehniko.

Prva pomoč.

Plezanje po lestvicah.

Vrvna tehnika.

Predvsem na poligonu za vrvno tehniko so nam zelo pomagale izkušnje plezanja v jamah za klubski izpit ter vadba na stolpu gasilskega doma en dan pred izpitom (hvala Mitja!).

Treniranje vrvne tehnike. Mitja na vrhu nadzira potek treninga.

Ko smo Novomeščani obiskali že vse postaje, smo počakali še ostale udeležence, ki so opravljali izpit za jamarje in inštruktorja. Ja, ti so v primerjavi z nami morali prikazati še veliko več znanja.

Na koncu smo se vsi udeleženci zbrali na enem mestu, kjer smo imeli uradno podelitev diplom. Od 16 udeležencev smo uspešno opravili izpite prav vsi. Zavedamo pa se, da je prostora za pridobivanje novih znanj in izboljšavo še dovolj.

Vsi zbrani.

Novomeška ekipa.

Peter Pršina

Udeleženci tečajniki: Robi Kobe, Marko Majhen, Nina Mandelj, Luka Pršina, Peter Pršina; inštruktorji: Klemen Mihalič, Rukše Mihael, Damijan Šinigoj

Fotografije: Marko Majhen in Miha Rukše