Oddih na Korčuli

6.6.2019

Med kratkim oddihom na otoku Korčula sva z Angelco obiskala tudi jamo Vela špilja ter nekaj vhodov drugih jam. Jama Vela špilja je pomembna arheološka postojanka - tu najdeni predmeti so stari 22.000 let. Ugotovljeno je bilo, da je bila jama kontinuirano naseljena od mlajše kamene dobe oz. okoli 20.000 let p.n.š. Uporabljali so jo tudi v bronasti in železni dobi ter v antiki. Jama je pravzaprav le ena velika dvorana, dolga 50 m. Visok strop se je na dveh mestih udrl, zazijali sta veliki stropni okni, tako da je jama osvetljena do njenega konca.

Impresivna jama Vela Špilja.

Dve veliki podorni stropni okni.

Edini stalni prebivalci Vele špilje so golobi.

Povzpela sva se na vrh Kom (508 m). Ni najvišji vrh, je pa z njega prelep razgled na vse strani. Najvišji vrh je kakih 50 m višji, ki pa je porasel z makijo, tako da je nedostopen. Pri vzponu na vrh Kom je ob stezi oznaka za jamo. Takoj sva skrenila v smeri puščice ter prišla do velikega vhoda v 90 m globoko brezno Komoračišće. A to ni najgloblja jama na Korčuli. Tu je raziskano približno 80 jam in brezen, najgloblje brezno pa je globoko 130 m.

Puščica kaže na stezo do brezna Komoračišće.

Velika vhodna odprtina v brezno.

Obiskala sva še Kočje - to je posebni rezervat gozdne vegetacije. Korčula je sicer eden najbolj gozdnatih otokov. Sredi rezervata vodi pot med številnimi impresivnimi skalami, imenovanih Vapnenačke stijene. To so ogromne skalnate gmote, med njimi so ozki prehodi, spodmoli ter krajše jame.

Pod eno veliko skalnato gmoto v rezervatu Kočje.

Vhod v eno od kratkih jam.

Med skalnimi gmotami so številni kratki, pa tudi daljši prehodi. To bi bile lahko jame z dvema vhodoma.

Ni šlo vse tako gladko. Na poti proti vrhu Kom mi je spodrsnilo na neki veji, tako da sem dobil poškodbo na nogi. V Novem mestu sem dobil 3 šive.

Na tej veji mi je spodrsnilo, špička od odlomljene veje (puščica) pa je našla pot do moje noge.

Tako kot v Omanu leta 2018 sem tudi na Korčuli seznanjal radovedne o naši Čaganki.

Tako sem opozarjal na Čaganko na trajektu ….

…ter na sprehodu po Korčuli.

Odkrivala zanimivosti otoka Korčula ter fotografirala Angelca Pajk in Borivoj Ladišić.