Raziskovalni tabor Mala gora

29.8.2019

Toni Prijatelj se že celo leto trudi z odpiranjem novih jam. S kolegi najdejo polšno, mečejo kamenčke in če je kolikor toliko perspektivno, začnejo s širjenjem vhoda. Pri njihovi trmi vsaka slej ko prej popusti, tako da jo potem z Borivojem obiščejo, izmerijo in pripravijo za registracijo. Pri tem se najde nekaj objektov, ki so tehnično zahtevnejši in za popolno raziskavo potrebujejo jamarje z drugimi veščinami.

Jasmina pred svojo jamo, Tom je za ravnotežje.

Na Tonijevo vabilo smo se to soboto že ob zgodnji 9. uri zbrali pri gozdarski koči pod Somovo goro, ki nam jo je za raziskovalni tabor posodila družina Pelc. Po obilnem zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Prva, ki smo jo sestavljali Toni, Tom, Zdravko, Martin in Jasmina smo se odpravili pod Kren, kjer sta nam Martin in Jasmina pokazala dve brezni. Obe so odprli s širjenjem polšen že pred našim taborom. Prvo, poimenovano Jasminino brezno, je globoko 9 m in se zaključi s 4 m dolgim neprehodnim meandrom. Drugo, globoko 13 m, ki smo ga poimenovali Amadejino brezno, se zaključi s podorom in manjšim blatnim jezercem.

Druga ekipa v sestavi Anži, Črt, Kaco, Borivoj, Jasna in Tjaša so raziskali še neregistrirano brezno, ki ga je na eni od prejšnjih akcij našel Borivoj. Raziskali so ga do globine 30 m, kjer jih je zaustavila neprehodna ožina, za katero je kamen še padal.

Ožina pred širitvijo.

Pri vračanju iz brezna se je pod vhodno vertikalo zgodila nezgoda, ko je Jasni kar velika skalna luska padla na glavo, točneje na čelado, se odbila od stene in jo nato udarila v koleno. Jasna je kljub rahlemu šoku sama izplezala iz brezna. Zdravko in Tjaša sva jo odpeljala na urgenco, kje so jo zadržali na opazovanju. Na srečo ni bilo nič hudega in je naslednji dan, šepajoča zapustila bolnico.

Jasna skupaj s svojo skalo - prvi šok je že mimo.

Preostali del ekipe, kateri se je pridružil še Toni, kasneje Uroš in midva s Tjašo, se je odpravil na področje Male gore, kjer so malo mešano obdelovali tri objekte. V prvem so premagali 12 m dolg zasigan kamin in za njim raziskali še 20 m rovov. V drugem so razširili ožino, za katero razen majhne dvorane ni bili nič posebnega. Tretji objekt, imenovan Korenina, pa se nikakor ni hotel dovolj odpreti za prodor v notranjost. S širitvijo smo morali prekiniti, ker nas je pregnal močan dež. Vsi premočeni smo se v večernih urah vrnili v kočo, ki jo je že segrel lastnik Pelc. Med pripravo večerje, klobase nad ognjem, smo pozno v noč izmenjavali jamarske in druge izkušnje.

Napad na Korenino.

Sobotni ples v dežju, pravzaprav v nalivu.

V nedeljsko jutro se je zbudila močno okleščena ekipa, saj je noč vzela Toma,Tjašo, Kacota in Borivoja. No, Boro se je celo vrnil, verjetno zaradi odličnih Tonijevih pohanih šnit. Terenske ekipe so bile tokrat manjše, a kljub temu učinkovite. Anži in Uroš sta šla v Jasnino brezno, kjer sta razširila ožino in se spustila 20 m globoko v novo dvorano, ki se zaključi s perspektivnim meandrom. Črt in Zdravko sva izmerila kamin in rove iz včerajšnje akcije ter nato pomagala Toniju pri širjenju Korenine. Tokrat je le popustila, tako da smo namerili dovolj poligona za registracijo. Borivoj je v vmesnem času pregledal bližnje lidarke. Od tega sta bili dve zavajajoči, ena se je izkazala za poševno jamo, zadnjo pa sta po zaključku v Koreni raziskala s Tonijem in namerila 42m poligona pri 14 m globine.

Ožina po razširitvi.

Dokaj redek pojav jamske brade – spleta korenin v vhodnem breznu..

Premagan kamin.

Ožina v breznu Korenina.

Skupaj smo torej v dveh dneh raziskali 6 novih objektov, preplezali en kamin, pregledali štiri lidarce in v enem objektu po razširitvi ožine ostali z dolgim nosom.

Spust v novo odkrito brezno in zadnji raziskani objekt na taboru.

Udeleženci: 
Sobota: Toni Prijatelj, Zdravko Bučar, Borivoj Ladišić,Anže Tomšič, Črt Bučar, Jože Tomšič, Jasna Šinigoj, Tjaša Božič, Davorin Kacin, Uroš Mervič, Martin Pelc, Jasmina Tkalec.
Nedelja: Toni Prijatelj, Zdravko Bučar, Borivoj Ladišić, Anže Tomšič, Črt Bučar, Uroš Mervič.

Zdravko Bučar