Krka živi 2019

2.6.2019

Kot je že v navadi, smo se jamarji Jamarskega kluba Novo mesto tudi letos odzvali povabilu organizatorja dogodka Krka živi. Kljub kislemu vremenu v zadnjem mesecu nas kot kaže nekdo tam zgoraj obožuje, zato nam je bilo vreme preteklo soboto nadvse naklonjeno.

Ob 8. uri smo se dobili v klubskih prostorih in naložili material za tri avtomobile in eno prikolico. Ob idilični lokaciji na Loki smo pod starim železniškim mostom pripravili kar nekaj dejavnosti za mimoidoče. Poleg ogleda videa naše lepotice Čaganke na TV zaslonu je Tomaž presenetil tudi z možnostjo ogleda kraške lepotice z virtualnimi očali, kar je bila res prava atrakcija, zato ogled toplo priporočam! Nič kaj manj atraktiven ni bil niti speleobox, ki ponazarja jamarske ožine, za zadnji adrenalinski podvig pa smo interesentom ponudili žimarjenje po jamarski vrvi prav do vrha mostu. Za varen spust smo poskrbeli mi, posameznik je lahko le izbiral med različico počasnejšega ali bolj adrenalinskega hitrejšega spusta.

 

 

 

Okoli 15. ure se je pojavilo nekaj padavin, ravno prav, saj so nam želodčki že lepo krulili, usta pa so bila tudi že malce suha. Kogar dežne kaplje niso pregnale, smo mu seveda omogočili preizkus na našem poligonu, nato pa smo materiala za tri avte in eno prikolico odpeljali na izhodiščno mesto in se srečni – dogodek je namreč uspel nad pričakovanji – odpravili vsak proti svojemu domu. Še pred odhodom je za vnos kalorij in hidracijo seveda poskrbel predsednik Zdravko.

 

 

Kako sta dogodek videla naša mlada jamarska nadobudneža, pa lahko preberete v nadaljevanju.

Mitja Remih

Fotografije Tomaž Grdin

=====

Žiga

V soboto je bila v Novem mestu prireditev Krka živi. Bila je odprta kuhinja in še nekaj drugih stvari. Najbolj mi je bilo všeč pri jamarjih in med njimi je bil tudi moj oči. V bistvu sem bil samo pri jamarjih, ker mi je bilo zelo kul. Pomagal sem jim pripraviti stvari, ker imam rad jamarstvo. Imeli smo speleobox in lahko si se preizkusil v plezanju po vrvi s pravo jamarsko opremo. Grdin je pa prinesel VR očala in si si lahko ogledal 360° videe Čaganke. Moram reči, da so mi bila očala ena najbolj adrenalinskih stvari kadar koli, saj se ti lahko hitro zvrti ali pa izgubiš ravnotežje. Upam, da bo še kaj takih dogodkov, kjer se bomo lahko vzpenjali še višje oz. nižje.

 

 

Lovro

V soboto je bil dogodek Krka živi. Jamarji JKNM-ja so se odpravili na Loko in so pripravili vrv za plezanje in spuščanje po mostu. Tam je predsednik kluba pripeljal speleobox. To je iz lesa narejena dolga ožina. Tomaž je prinesel očala za virtualno resničnost, da so si gosti lahko ogledali jamo Čaganko. Ta dogodek smo končali ob 16:00, ker je padal dež.