Čistilna akcija VVO izvira Radeščice II

6.2.2024

Nadaljevanje čiščenja, 3. februar 2024

Ker nam, kot smo že zapisali v novici z dne 31. januarja 2024, ni uspelo dokončati čiščenja Brezna v ovinku in Brezna pri Pihalniku, smo se v soboto, 3. februarja 2024, lotili nadaljevanja. V prvem breznu je bilo nekoliko manj odpadkov od pričakovanj, smo pa zato poskrbeli, da tja noter ne bo nihče več metal smeti. Nesnage v Breznu v ovinku pa je bilo skoraj za poln kontejner. Tokrat nas je čistilo 19 jamarjev iz JK Novo mesto in JK Krka.

Tokrat nas je čistilo 19 jamarjev iz JK Novo mesto in JK Krka.

Posebnih presenečenj ni bilo, moramo pa omeniti, da je prejšnjo soboto naša arheologinja Zvonka Janežič v Breznu pri gradu Rožek našla nekaj novoveške keramike. In postavilo se je vprašanje, kdaj se je začelo onesnaževanje jam. So jame bile splošno odlagališče odpadkov le v minulem stoletju ali pa so v jame odpadke metali že Rimljani in tisti pred njimi in tisti za njimi?

Zvonka Janežič: V Sloveniji nimamo dobrih raziskav na temo odmetavanja odpadkov v brezna. So to začeli že Rimljani?

»Malo sem razmišljala tudi o onesnaženosti jam v preteklosti. V Sloveniji nimamo dobrih raziskav na to temo. Imamo več brezen, kjer so npr. rimski predmeti, lončenina in kosti, ampak ne moremo vedeti zares, če so to smetišča ali je kaj povezano s kultnimi konteksti. Smeti so na nek način puščali v jamah že v paleolitiku. Razni kamniti odbitki, živalske kosti in podobno, kar se najde v jamah, so v bistvu odpadki. Imamo pa tudi primere (jama Skedenca nad Rajnturnom), kjer izgleda, da so razbito lončenino načrtno metali v ozek, poševen rov in jo tako umaknili iz glavnega prostora, kjer so bivali. So pa v nekaterih jamah našli rimske opeke in strešnike, tako da lahko rečemo, da gre v takih primerih bolj verjetno res za smetišča,« je povedala Zvonka.

Ekipa se je pokrova pod cesto lotila najprej na roke, potem pa s pomočjo avtomobila.

Glede na to, da je pokrov trdno na svojem mestu, je lahko Mitja ob njem tudi brez čelade.

Slika za okvir ...

Kje pa je vhod?

Ekipa, ki je čistila Brezno pri Pihalniku, je delo končala v nekaj urah, so se pa potem lotili še posebnega projekta začasne zaščite (oziroma začasnega zapiranja vhoda) jame pred metanjem odpadkov. Ob cesti oziroma nekaj metrov pod njo so odkrili betonski pokrov jaška, ki so ga s pomočjo mišic in tudi s pomočjo avtomobila zvlekli na cesto in ga prislonili na vhod, potem pa so ga še obložili s skalami, ki so jih prej potegnili iz jame. Zaščita, da se jame s ceste skoraj ne opazi več.

Večji vhod, več odpadkov.

Tanja in Leopold v breznu.

Cesta in kontejner na njej sta bila kar daleč ...

Smeti v Breznu ob ovinku je bilo še kar nekaj, prva ekipa v jami z Mihatom na čelu pa je čistila tako hitro, da je površinska ekipa ni dohajala. Zato je bila naslednja ekipa v postavi Tanja in Leopold prava osvežitev. Resnici na ljubo pa sta bila cesta in kontejner ob njej kar oddaljena.

Jamarji smo znani po tem, da znamo improvizirati. Robi Marn pa je med nami še dodatni mojster za tehnične in druge rešitve.

Brezno v ovinku je takole očiščeno!

Pri obeh breznih smo z odpadki napolnili en zabojnik, največ pa jih je bilo v Breznu pri ovinku (na sliki).

Tokrat smo delo končali nekoliko prej in smo bili ob 13. uri že na malici Pri Henriku v Loški vasi. Predsednik JK Novo mesto Zdravko Bučar pa je bil, tako kot vedno ob zaključku del, nasmejan.

Zdravko Bučar in Neven Đurković.

»Moram priznati, da me ob vsakem čiščenju vendarle skrbi, da ne bi morda prišlo do kakšne nesreče. Padca kamna ali česarkoli podobnega. Tako sem ob vsakem uspešnem zaključku čiščenja zadovoljen, ker nam je uspelo očistiti nove objekte, predvsem pa sem zadovoljen, da to, tudi zaradi upoštevanja vseh jamarskih znanj in veščin, delamo varno.«

Tomaž Bukovec

Fotografije Tomaž Bukovec, Miha Rukše in Marko Pršina

Medijski odziv v Dolenjskem listu ter v glasilu Občine Dolenjske Toplice (Vrelec).