Čiščenje Brezna 3 pri grobišču

24.8.2020

Po sanitarnem čiščenju, ki smo ga opisali v tej novički, smo se dogovorili tudi za izkop in iznos nasutega matirala in najdenih posmrtnih ostankov. Nekaj dni pred začetkom čiščenja je moral Boštjan, ki je že skoraj naš član, z bagrom poravnati gozdno vlako, da se je s kamionom lahko pripeljal do vhoda v brezno. V sredo, 12.avgusta, se nas je prvih trinajst zbralo pred breznom, nad katerim smo takoj postavili oder. Prva ekipa je takoj začela na predhodni akciji izločene skale valiti v velike vreče, ki jih je kamion po nekaj težavah začel vleči iz brezna.

Zbiranje skal.

Izvlek skal.

Že pripravljenih skal in novih izločenih iz nasipnega stožca je na naše presenečenje že kmalu po malici zmanjkalo, ostal je kup mešanice zemlje, kamnitega drobirja in posmrtnih ostankov v brezno vrženih ljudi. Začeli smo z bolj počasnim ločevanjem kosti in najdb od zemlje in drobirja. Kosti smo zbirali v manjše vreče, najdbe v druge vreče, drobne oziroma posebne najdbe pa v majhne vrečke. Zemljo, pomešano z drobirjem smo nalagali v sode. Ko se je nabralo več vreč kosti in najdb, smo naložili v veliko vrečo. Vse to je kamionska hidravlična roka dvigovala na površje.

Ločevanje.

Ekipe so se menjavale na dobri dve uri in ob 12. uri smo si privoščili kosilo, ki sta ga pripravili in pripeljali Vida in Janja. Popoldan smo morali za nekaj časa delo prekiniti, saj smo našli več okostij, kot jih je predvideval dogovor z naročnikom. Po kratkem razgovoru med arheologi in naročnikom, smo dobili odobritev, da se iz brezna izkoplje in izvleče vse posmrtne ostanke, ki se jih najde. Delo smo zaključili ob pol sedmih zvečer.

Prvi dan smo bili dejavni: Zdravko Bučar, Ana Heij, Davor Kacin, Borivoj Ladišić, Tomaž Grdin, Jože Tomšič, Mateja Kopina, Damijan Šinigoj, Zvonka Janežič, Tomaž Žekar, Tomaž Bukovec, Toni Prijatelj, Uroš Mervič; priprava in dostava malice Janja Bučar, Vida Tomšič.

V četrtek, 13. avgusta, ko nas je bilo ponovno trinajst, smo od sedmih zjutraj ves dan iz mešanice zemlje in drobirja izločali kosti. Praktično smo nadaljevali tako, kot smo zaključili v sredo. Po kosilu, tokrat ga je dostavil Janja, pripravili pa so ga v bližnji gostilni v dolini, smo na najnižjem predelu brezna prišli do plasti brez posmrtnih ostankov.

Vsi v pogonu.

Do zaključka dneva smo iz brezna v grobem odstranili posmrtne ostanke in sekundarni material. Med pazljivim ločevanjem smo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). O najdbi smo obvestili klic v sili na številko 112. Ker smo iz brezna izvleki več kosti, kot jih je antropologinja v tekočem dnevu lahko pregledala, smo jih dobrih 30 vreč vrnili v brezno. Zaključili smo kot običajno ob pol sedmih zvečer.

Dejavni: Zdravko Bučar, Ana Heij, Davor Kacin, Borivoj Ladišić, Damijan Šinigoj, Zvonka Janežič, Tomaž Bukovec, Andrej Jaklič, Marko Pršina, Miha Rukše, Jože Tomšič, Uroš Mervič, Črt Bučar; dostava malice Janja Bučar.

Priprava soda za dvig.

Spuščanje praznega soda.

Petek, 14.avgusta, je bil namenjen končnemu čiščenju brezna, odstranjevanju min in pospravljanju delovišča. Zaradi manjšega obsega dela nas je bilo samo pet, začeli smo šele ob osmi uri. Najprej smo iz brezna izvlekli v četrtek odložene kosti. Preden se je v brezno spustil Klemen, tokrat v službi pirotehnika, smo morali brezno zapustiti. Ko je iz brezna s pomočjo posebnega varnostnega kovčka odstranil vsa neeksplodirane sredstva, so se notri spustili finišerji, ki so na čisto postrgali celotno površino na dnu brezna – ob tem so nastrgali za 6 sodov zemlje. Po zaključnem fotografiranju se je v brezno spustil še arheolog z detektorjem kovin, ki je še enkrat preveril, ali je notri slučajno še kaj ostalo. Z delom v breznu se je tako zaključilo ob 12 uri. Površinska ekipa je ta čas ostranila sledi naše prisotnosti, tako da smo ob 12:30 uri tik pred začetkom nevihte in brez malice delovišče zapustili.

V akciji: Zdravko Bučar, Damijan Šinigoj, Toni Prijatelj, Marko Pršina, Borivoj Ladišić.

Še nekaj podatkov: V treh dneh je pri izkopu in iznosu materiala in organizaciji dela sodelovalo 19 jamark in jamarjev, ki smo opravili 32 človek/dni dela. V brezno smo se spustili 68-krat, od tega 11-krat arheologi in enkrat pirotehnik. Iz brezna smo opravili 91 dvigov s 137 bremeni, v katerih je bilo 187 različnih vsebin. Na površini smo arheologom v pregled predali 17,5 m3 kamenja, 6,5 m3 zemlje (pomešane z drobirjem), 80 vreč s kostmi in 12 vreč z najdbami. Volumen iznesenega materiala je manjši od prvotno načrtovanega, ker so bili posmrtni ostanki pomešani z drobirjem. Ob upoštevanju korekcijskega faktorja za kamenje - drobir v razmerju 1 : 3 in volumna posmrtnih ostankov, znaša celotna količina iznesenega materiala 45,9 m3.

Zdravko Bučar

Foto: Tomaž Grdin