Rugarsko brezno

14.1.2020

Poklical me je jamarski kolega Tom, katerega klic sem vedno vesel, saj je takrat zagotovo čas za kakšen jamarski podvig. Sporočil je, da sta na Kočevskem Rogu, natančneje blizu Jame v Rugarskih klancih, Boro in Toni pred kratkim odprla vhod v novo brezno ter povabila zainteresirane, da se udeležimo nadaljnjega raziskovanja. Po dobrem mesecu jamarske neaktivnosti sem povabilo z veseljem sprejel. Pridružil se nam je tudi "direktor" Zdravko. Dogovorili smo se za nedeljo, 12. januarja 2020.

Toni preverja vhod. Foto Davorin Kacin.

Na lokaciji ob vhodu v brezno, kjer nas je Toni pričakal s kavo in čajem, smo se zbrali okoli 9-ih. Tom je pričel z opremljanjem, za njim pa smo se vsi prisotni eden za drugim odpravili v podzemlje. Po vhodnem 19 m breznu se jama v več stopnjah nadaljuje do globine 46 m. Na dnu stopenjskih brezen se v smeri jug nadaljuje z rovom dolžine 7 m, v smeri sever pa z rovom dolžine 23 m. Bi bilo pa jamo primernejše imenovati Enigma namesto Rugarsko brezno, saj na dnu nismo bili prvopristopniki. V severnem rovu je bilo namreč v ilovici opaziti odtise škornja in znake predhodnih aktivnosti. Jamo smo temeljito pregledali, a drugega vhoda nismo zaznali, prav tako ni bilo opaziti, da bi bila jama že opremljena. Skratka, uganka o predhodnih obiskovalcih je ostala nerešena, najverjetneje pa je bil nekoč odprt vhod v brezno naknadno založen s skalami.

Odtis obuvala. Foto Zdravko Bučar.

Tom opremlja tretje brezno. Foto Zdravko Bučar.

Za Tomovo glavo je kunin rov. Foto Zdravko Bučar.

Borivoj je opravil meritve in vse potrebno za pripravo zapisnika oziroma registracije. V severnem rovu mu je na pomoč pri meritvah priskočila kuna, vendar jo je preplašil in je zbežala v ožino. Po koncu raziskovanja smo jamo razopremili. Na površju nas je ponovno razvajal Catering Prijatelj d.o.o., tokrat z dobrotami z žara. Po okrepčilu smo se vrnili v civilizacijo.

Na nedeljski akciji smo sodelovali Borivoj Ladišič, Toni Prijatelj, Zdravko Bučar, Jože Tomšič in Davorin Kacin.