Na prezimovališčih netopirjev

2.3.2020

Še malo pa bo že okroglih 30 let, ko sem začel zbirati podatke o prisotnosti netopirjev v dolenjskih jamah. Seveda sem se osredotočil na najpomembnejša prezimovališča in kasneje tudi nekatera poletna kotišča v Jazbini, Kostanjeviški jami, Luknji, Veliki in Mali Prepadni, občasno tudi v Krški in Ajdovski jami. Tako je nastal fantastičen niz podatkov, ki mu v slovenskem merilu skoraj ni para. Pri nekaterih vrstah je že opazen trend, npr. v primeru velikih podkovnjakov v Jazbini. Žal je ta, kot kaže spodnji graf, padajoč.

 

Letos sem pokukal v Jazbino, Luknjo in Kostanjeviško jamo – vse po starem. Manjše presenečenje naju je z Zdravkom čakalo le v Veliki in Mali Prepadni, kjer zaradi bližine obeh jam podatke združujemo. Nikoli namreč ne veš, kje bo parkirana gruča velikih podkovnjakov. Tokrat je bila v Veliki, skupno število malih podkovnjakov pa je bilo največje doslej, krepko prek 70. Tako kot v Jazbini se tudi tu njihova številčnost počasi povečuje.

Del prezimujoče gruče velikih podkovnjakov v Veliki Prepadni.

Motiv Male Prepadne z značilnim barvnim oprhom kapniškega okrasja.

Z Zdravkom sva v Mali Prepadni seveda preverila potencialna nadaljevanja pod podorom, predvsem pa se čudila blatnemu oprhu kapniškega okrasja. Ob vračanju sva naredila še eno dobro delo: odnesla sva kadaver odvržene domače živali iz jame!

Andrej Hudoklin