Letošnja jamarska šola za punce in Jazbina

8.6.2020

Kot do sedaj tudi letos obnavljamo članske vrste s povabilom za nove člane - jamarske pripravnike. Korona je tečaj prestavila v začetek poletja in oskubila število prijav. Čeprav je bil odziv skromen - le dve dekleti, pa smo lahko nad izplenom navdušeni. Že po uvodnem srečanju ob obisku jame Jazbine pri Podturnu sta jamarski pripravnici pokazali, da nista od muh. Z lahkoto izkušenih plezalk sta hitro osvojili vozle, uporabo lestvic, samovarovanje in komunikacijo, da ne omenjam premagovanje zahtevnega kamina v končnem delu Jazbine. Izkušnje kažejo, da smo z izpleni tečajev zadovoljni že, če med jamarskimi izbranci ostane vsaj en član. Tokrat kaže bolje, zato se bomo v nadaljevanju še kako potrudili, ko pride na vrsto jamarska tehnika in druge veščine.

Predsednikovi napotki Petri in Mateji pred uporabo jamarskih lestvic.

Ob obisku jame nas je že na vhodu čakalo presenečenje, saj je bila ključavnica na vratih odrezana, jama pa odprta! Le kdo je bil? Pričakovali smo, da nas bo v vhodnem rovu sprejela porodniška gruča južnih podkovnjakov, a se to ni zgodilo. Izkazalo se je, da ti verjetno zaradi nizkih temperatur raje previdno in tiho ždijo pod stropom v končnem delu jame in čakajo boljše čase.

Kot vedno nas je v kapniški dvorani pod stropnim breznom pričakalo nekaj novi odpadkov, ki jih odvržejo zvedavi sprehajalci gozdne učne poti. Seveda smo pokukali tudi v potencialno zasuto nadaljevanje v zadnji dvorani, kjer se ob steni poglablja vabljiv lijak. Bo treba zavihati rokave in se lotiti dela, mogoče pa ni tako brezupno, kot daje slutiti podor. Morda je prav tu pot do podzemskega Obrha ali vsaj do gradu Rožek nad Podturnom, kot pravi legenda.

Tečaj je spremljala tudi samička južnih podkovnjakov.

Jamarski tečaj se je tako začel. Predsednik pravi, da je še vedno čas, da se nam priključite, a tokrat velja, da imajo prednost punce!

Andrej Hudoklin