Dolenjski jamarski tabor 2016

16.10.2016

Zadnji vikend je na območju Stojne in gozdarske koče Strmec potekalo srečanje dolenjskih jamarjev z imenom Dolenjski jamarski tabor 2016 (DJT). Ta srečanja so se začela že daljnega leta 1979, ko je potekal prvi DJT in tradicija se je nadaljevala vse do leta 1996, ko je potekal zadnji 17. tabor. Več o zgodovini taborov si lahko preberete v prispevku Zdravka v Dolenjskem krasu 4. Od takrat je minilo natanko 20 let premora in letos smo se odločili, da je minilo dovolj časa.

Ideja za obuditev taborov je padla na letošnji odpravi v Črni gori, kjer smo ob ognju sedeli jamarji treh dolenjskih jamarskih društev. Zavezali smo se, da bomo nadaljevali dobro sodelovanje tudi na skupnih druženjih in medklubskih akcijah. Zato smo osnovali organizacijski odbor za pripravo DJT iz predstavnikov Jamarskega kluba Krka (Leopold Bregar in Tanja Podržaj), Jamarskega kluba Brežice (Jure Tičar) in JKNM (Klemen Mihalič). Odločili smo se, da bo čast organizacije prvega tabora pripadla JK Krka, saj letos praznujejo 10. obletnico obstoja. Za vodjo tabora smo določili Leopolda, ki je res odlično poskrbel za vse. Letošnjega tabora se je tako udeležilo 30 jamarjev iz 6. jamarskih društev – poleg prej naštetih še Klub jamarjev Kostanjevica na Krki, DZRJ Ribnica in Belokranjski jamarski klub.

Prizorišče DJT 2016 – gozdarska koča Strmec.

Že v petek dopoldne sta se do koče odpravila Leopold in Jure, ki sta pripravila vse potrebno za tabor. Proti večeru smo se jim pridružili še ostali in večer je minil v izmenjavi izkušenj in jamarskih debatah do poznih ur. Tukaj bi se osebno rad zahvalil vsem, ki ste se spomnili mojega rojstnega dne in me vrgli iz postelje z voščilom in torto. Res hvala!

2

Učenje vrvne tehnike se začne z majhnimi koraki.

Uvod v pravilno opremljanje jam.

4

Učenje v steni je potekalo zelo intenzivno.

V soboto dopoldne smo se razdelili v dve skupini. Začetniško skupino je prevzel Leopold in dvema bodočima jamarjema predstavil vrvno tehniko, z nadaljevalno skupino pa smo odšli v steno, kjer smo trenirali tovariško pomoč (mentorja Anži in Tanja), ter opremljanje jam (Jure in Klemen). Izvedli smo še nekaj demonstracij - izdelava improviziranega sistema škripcev »Bernard«, snemanje ponesrečenca z rezanjem vrvi ... Po kosilu smo poslušali predavanje Mihe Čekade o pravilnem izpolnjevanju zapisnikov ter novih načinih iskanja jam (LIDAR). Po predavanju je sledila še jamarska olimpijada. Tekmovalci smo se pomerili v žimarjenju na podajanje in premagovanju ožine. V žimarjenju smo suvereno slavili člani JKNM, saj smo zasedli prva 3 mesta, Andrej Jaklič pa je bil kot daleč najstarejši tekmovalec uvrščen na 4. mesto. Tudi pri premagovanju ožine so bili podobni rezultati, vendar se je tam na prvo mesto zavihtela Tanja.

Žimarjenje: 1. Anže Tomšič (JKNM), 2. Klemen Mihalič (JKNM), 3. Aleš Cvelbar (JKNM), 4. Andrej Jaklič (JKNM).

Prva disciplina jamarske olimpijade – žimarjenje.

Najstarejši tekmovalec Andrej.

Ožinar: 1. Tanja Podržaj (JKNM), 2. Aleš Cvelbar (JKNM), 3. Anže Tomšič (JKNM).

Plazenje skozi ožino.

POZOR! Vegeterjanci glejte stran ...

Po zasluženi večerji je sledilo še predavanje o zgodovini DJT, ki ga je pripravil Zdravko, ter predstavitev raziskovanja JK Krka. Seveda ni potrebno poudariti, da je tudi nadaljevanje večera minilo v sproščenem vzdušju, prevladovale pa so predvsem jamarske teme. V nedeljo zjutraj se nas je večina odpravila domov, preostali pa so v okolici raziskali in izmerili še nekaj jamskih objektov.

Beseda lažje steče ob polni mizi dobrot.

Zdravkovo predavanje o zgodovini DJT.

Ekipa na raziskovanju novih jam.

Za zaključek lahko ocenim, da je za nami res uspešni Dolenjski jamarski tabor. Drugo leto bo pripadla čast organizacije tabora JKNM, saj praznujemo 55. obletnico delovanja. Upam, da se bo tistega tabora udeležilo več naših članov, saj smo se letos imeli zares dobro, hkrati pa smo se vsi naučili marsikaj novega. To vam lahko povedo vsi udeleženci letošnjega tabora. Za konec bi rad pohvalil ekipo, ki je poskrbela za vso logistiko: Leopold (vodja), Jure in Tanja (priprava tabora) in najpomembnejša Bojan in Mima (kuhinja).

Organizacijski odbor DJT 2016 (Klemen, Leopold, Jure in Tanja).

Foto: Tomaž Grdin, Leopold Bregar, Tanja Podržaj.

Dolenjskega jamarskega tabora 2016 smo se udeležili naslenji člani JKNM: Zdravko Bučar, Anže Tomšič, Uroš Mervič, Aleš Cvelbar, Andrej Jaklič, Sandi Vidrih, Tomaž Grdin in Klemen Mihalič.

Novice

4.11.2016

Sedemstota jama

12.8.2016

Kanin 2016

10.8.2016

Jama pri pesi

23.6.2016

Izpiti JZS

22.6.2016

Zipline za Zalo

5.4.2016

Romitovka

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2015

› 2014

› 2013

› 2012

› 2011

› 2010

› 2009

› 2008