Dolenjski jamarski tabor v Kostanjevici

6.6.2024

Dolenjski jamarski tabori so bili v preteklosti namenjeni skupni organizaciji raziskovanja večjih objektov. Tako so različni dolenjski klubi do leta 1996, ko je tovrstno srečanje zamrlo, pripravili sedemnajst taborov. Na pobudo JK Brežice, JK Novo mesto in JK Krka smo leta 2017 tabore obudili z novim konceptom, ki predstavlja druženje, organizacijo jamarskih izpitov in dodatno izobraževanje, predstavitev jamarskih dosežkov v minulem letu in obiske zanimivih jamskih objektov v okolici. Ter danes že kar legendarno tekmovanje dvojic v dolenjskem speleotlonu, posebnem poligonu, sestavljenem iz plezanja, jamarskih nalog in premagovanja posebnega zaboja z ožinami. Leta 2022 je DJT organiziral naš klub ob 60 letnici delovanja, preteklo leto DZRJ Ribnica, letos pa je srečanje organiziral Kljub jamarjev Kostanjevica na Krki, prav tako ob svoji 60 letnici delovanja.

Srečanje je potekalo od petka, 31. maja, do nedelje, 2. julija, pred jamarskim domom Martina Bolteza pred Kostanjeviško jamo. V petek smo si ogledali nekaj filmov in krajše predstavitve dela različnih dolenjskih klubov, sobota pa je bila namenjena obisku Jame v Dovčku, Himalaje (-70m), brezna Gorjanc (-304m) ter Kostanjeviške jame. Zvečer je sledilo druženje in podelitev priznanj Jamarske zveze Slovenije. Člani JKNM smo se tudi tokrat udeležili DJT v res velikem številu, prav tako pa tudi samih jamarskih akcij.

Kraj dogajanja: Jamarski dom Martina Bolteza.

Impresivna Jama v Dovčku.

Vstopno brezno Himalaje je opremljeno s fiksnimi klini.

Rovi in še enkrat rovi. Ter seveda blato. Himalaja.

Obisk Kostanjeviške jame je bil za del udeležencev turističen, del pa se jih je podal v nove dele.

Jama v Dovčku je s svojimi impresivnimi kapniki navdušila vse, v Himalajo pa so se odpravili naši člani Rok Ilc, Erazem Šiler Hudoklin in Marko Majhen, ki je zelo slikovito opisal jamo. Rovi si sledijo drug za drugim in gredo ves čas naprej. Zanimivo je tudi to, da so na koncu jame, po več kot kilometru rovov, opazili veliko netopirjev in tudi zaznali vonj po greznici. To govori o tem, da so rovi verjetno blizu površja, netopirji pa so skoraj gotovo prileteli skozi kakšen še neodkrit vhod. »Vstopno brezno je posrečeno opremljeno s kovinskimi klini, varuješ se s popkovinama na plezalnemu pasu. Nadalje pa gre jama v krasne vodoravne rove, v katere se je najbolj pametno podati brez pasu. Jama je krasna, po blatu, vodi in neskončnih rovih smo se prebijali več kot dve uri,« je povedal Majh.

V najgloblje brezno na Gorjancih Gorjanc sta se z ostalimi spustila tudi Maxinne Hodnik in Boštjan Kuhelj. »Ves čas si sledijo blatna brezna in ožine, ki pa so jih kostanjeviški jamarji solidno razširili,« je po vrnitvi na površje povedala Maxinne.

Speleotlon prihaja po zraku ...

Cev je bila za nekatere presneto ozka.

Najboljša ženska ekipa: Tanja in Maxinne.

Kostanjevčani so odlično poskrbeli tudi za prehrano.

Zmagovalca: Anže in Klemen.

Najbolj borbena ekipa in osvojeno predzadnje mesto: Urban in Dolto.

Kostanjeviški jamarji so poskrbeli za odlično pogostitev, zvečer pa je bil najbolj zanimiv speleotlon. Prehodni pokal sta osvojila Anže Tomšič in Klemen Mihalič, ki sta za pol minute premagala Tanjo Rukše in Maxinne Hodnik, tretje mesto in dobri dve sekundi pa sta za tretje mesto osvojila Miha Rukše in Manca Vollmayer.

Dolenjski jamarski tabor je Jamarska zveza Slovenije izkoristila za podelitev letošnjih priznanj, ki so jih dobili Neven Đurković (priznanje), Maxinne Hodnik (bronasti znak in največji aplavz), Marko Majhen (bronasti), Tanja Rukše (srebrni), Tomaž Bukovec (zlati) in Zdravko Bučar, ki je prejel najvišje priznanje JZS - plaketo z zlatim znakom JZS. Priznanja in znake je podelil podpredsednik JZS Damijan Šinigoj.

Priznanja je podelil podpredsednik JZS Damijan Šinigoj.

Prejemniki priznanj JK Novo mesto: Neven, Tanja, Tomaž, Zdravko, Maxinne in Marko.

V predlogu za podelitev priznanja našemu Zdravcu smo člani zapisali tudi: »Zdravko Bučar je odličen jamar že 42 let, več kot 25 let je predsednik JK Novo mesto, ki ga vodi tudi v enem bolj zahtevnih obdobij od leta 2015 naprej. Je zelo dober jamar in odličen manager, vodja, organizator, včasih tudi mediator in predvsem človek.«

Tomaž Bukovec

Fotografije: Anja Moric, Rok Ilc, Marko Majhen, Miha Rukše, Maxinne Hodnik in Boštjan Kuhelj