Jojkinovac - druga najgloblja jama v BiH

6.1.2024

Spomini nekaterih, ki smo se med letoma 1982 in 1990 udeležili več raziskovalnih odprav na planino Grmeč v SZ Bosni in Hercegovini, so tudi po pretečenih štirih desetletjih še vedno zelo živi. Na tem dinarskem masivu smo raziskali 13 zahtevnih objektov, med njimi tudi Jojkinovac, z globino 460 m najgloblje brezno v Bosni in Hercegovini.

Najgloblje v BiH? No, vsaj bilo je tako. Kar 24 let! Že pred časom so nam na uho prišle govorice, da temu ni več tako. Debata z Zdravkom me je spodbudila, da sem malo pobrskal po spletu in nato še pobaral Speleološko društvo Herceg iz Mostarja. Kakšno je torej stanje in kje smo mi? Ja, nismo več zlati, so nas premagali in nam dali bronasto medaljo, fotofiniš pa je pokazal, da smo srebrni. Najnovejša lestvica najglobljih jam v BiH je torej takšna:

1. Nevidna voda, masiv Dinare, občina Livno 653 m + ~60 m sifonskega jezera = ~714 m

2. Jojkinovac, Grmeč, 460 m

3. Mala Dželalija, Raška Gora, Mostar, 454,5 m

Nevidna voda: jama ima dva vhoda (20 x 30 m in 30 x 50 m), vhodna vertikala ima 163 m, ki ji sledita vertikali z 82 in 142 m. Do te globine so prišli že leta 2008. Jamo so po trinajstih letih (2021) na novo opremili ter na 400 m postavili bivak, kjer so si privoščili pet nočitev z zajtrkom. Na ekspediciji je sodelovalo 35 jamarjev iz dvanajstih klubov in iz petih držav. Na dnu so pripravili vse potrebno za potop v sifonsko jezero in v njem dosegli globino 60 m. Se nadaljuje, v globino, kakopak. Potapljaško in drugo opremo so ven nosili tri dni.

Še kakšnih 100 m je do vrha ...

Še kako vidna in občutna voda je to!

Jojkinovac: dolga leta najgloblje raziskano brezno BiH smo raziskovali na vseh odpravah na kraški svet planine Grmeč. Leta 1984 smo dosegli dno, ostale odprave niso prinesle novih rezultatov. Vhod leži nad vasjo Jasenovac na Grmeču. Brezno se začne z zasigano 90 m vertikalo, ki se po krajši stopnji prevesi v drugo vertikalo, in zaključi na globini 180 m. Iz nje vodi ozek meander do dvorane Slap na globini 280 m. Od tu sledi zahtevno prodiranje po nizu vodnih brezen in meandru v dvorano Jezero na globini 420 m. Dalje vodi Vodni rov do sifonskega jezera, kjer se na globini 460 m brezno konča.

Mala Dželalija: Bosanci pravijo, da je bil to misterij: vsi so slišali zanjo, a je ni nihče videl. Niti ni vedel povedati, kje bi bila. Leta in leta so jo poskušali najti, ko pa so jo, jim je štrik v rit potegnilo. Vhodna vertikala ima kar 380 m, samo na 260 m je krušljiva polička. Na spletu boste brez izjeme zasledili, da je globoka 468 m. Po poizvedovanju v Speleološkem društvu Herzeg iz Mostarja pa so iskreno povedali, da so jim meritve pokazale 454,5 m.

Mala Dželalija - vhodna vertikala.

Ali je Luna ali je Sonce?

Dobro se držimo, kajne?

Marko Pršina